Cura de detox de 3 zile, preferata vedetelor

Gwyneth Paltrow a pregătit împreună cu nutriţionistul Alejandro Junger un meniu de detoxifiere pentru luna ianuarie, astfel încât să îi ajute pe cei care s-au bucurat prea mult de delicatesele culinare în perioada sărbătorilor şi au luat câteva kilograme în plus să revină pe drumul cel bun.
  • Publicat:
Cura de detox de 3 zile, preferata vedetelor

Gwyneth Paltrow a pregătit împreună cu nutriţionistul Alejandro Junger un meniu de detoxifiere, astfel încât să îi ajute pe cei care s-au bucurat prea mult de delicatesele culinare în perioada sărbătorilor şi au luat câteva kilograme în plus să revină pe drumul cel bun.

„Am creat reţete de detoxifiere care nu vă vor face să vă simţiţi înfriguraţi sau flămânzi în lunile de iarnă, cu ajutorul doctorului Alejandro Junger, specialist pe acest subiect”, a declarat Gwyneth Paltrow.

Gwyneth Paltrow spune că o cură de detoxifiere în timpul iernii contribuie la valorificarea energiei şi menţinerea organismului sănătos şi plin de vitalitate. „Nu trebuie să aşteptăm vara pentru a ne simţi şi a arăta foarte bine”, a spus actriţa.

Vedeta în vârstă de 41 de ani a realizat un meniu de detoxifiere de trei zile care, spune ea, are „orientări şi restricţii mai detaşate” decât meniurile anterioare, dar, cu toate acestea, reuşeste să evite „lactatele, glutenul, crustaceele, alimentele procesate (inclusiv produsele din soia), legumele (cartofi, roşii, ardei şi vinete), condimentele, zahărul, alcoolul, cofeina şi băuturile carbogazoase”.

Iată cum arată această cură de detox de 3 zile:

Ziua 1

Ora 7- un pahar cu apă cu lămâie la temperatura camerei

Ora 8 –o ceaşcă de ceai din plante
 

Ora 10 – micul dejun, care constă într-un shake făcut dintr-o ceaşcă de ceai negru indian (Chai), o linguriţă de scorţişoară, jumătate de linguriţă de cuişoare, piper negru şi nucşoară amestecate, 2 linguriţe de ghimbir proaspăt măcinat, jumătate de ceaşcă de lapte organic de migdale sau cocos, o lingură de unt de migdale, 2 linguriţe de miere pentru îndulcire.

Ora 11:30 – o ceaşcă de ceai fierbinte din plante sau de lămâie
 

Ora 13: 30 – prânzul, care constă într-un bol de supă cremă de năut. Reţeta: un bol mic cu boabe de năut prefiert, un morcov mare, un cartof, o ţelină mică, o lămâie, câteva seminţe de chimen, un praf de sare. Preparare: legumele se spală, se curăţă şi se taie în bucăţi mari, după care s epun la fiert. După ce fierb, se adaugă năutul şi se mai lasă să dea un clocot împreună.

La sfârşit se adaugă chimenul uşor prăjit (nu în ulei) şi dat prin mojar iar amestecul de legume fierte se dă prin blender, completându-se cu zeama de le legume pentru consistenţa dorită. Se adaugă puţină verdeaţă (mărar, busuioc sau pătrunjel) – opţional, şi neapărat câţiva stropi de zeamă de lămâie.

Ora 16:00 – gustare, care constă într-un pate de linte cu alune. Ingrediente de care aveţi nevoie: o ceapă mică, o linguriţă de ulei de măsline, un sfert de ceaşcă de linte uscată, 5-6 alune de pădure, un praf de sare de mare, un praf de piper negru, un sfert de linguriţă de paprika afumată.

Preparare: se pune lintea într-un bol cu apă rece şi puţină sare  la înmuiat timp de 20-25 de minute, se toacă ceapa cât mai mărunt, se adaugă într-o tigaie cu uleiul încălzit şi se amestecă până când ceapa capătă o culoare închisă, dar nu se lasă să se ardă, se macină în blender alunele de pădure, se adaugă ceapa şi uleiul rămas în tigaie, lintea bine scursă, sarea, piperul şi paprika şi amestecaţi până obţineţi consistenţa unui pateu.

Se poate servi cu crackerşi din făină de orez, pe felii de ţelină, morcovi sau alte vegetale crocante care se pretează pentru a întinde acest amestec.

Ora 18:00 – cina, care constă într-o porţie de quinoa şi legume servite în dovleac. Ingrediente:  jumătate de ceaşcă de quinoa, un polonic de supă de legume, un dovleac mic, o lingură de ulei de măsline, jumătate de ceapă mărunţită, un sfert de ardei gras verde sau roşu tăiat cubuleţe, 5 ciuperci tăiate mărunt, 2 linguriţe de stafide, sare şi  piper.

Preparare: într-o oală mică se adaugă quinoa, o ceaşcă de apă şi polonicul de supă de legume, se aduce la fierbere după care se dă focul mic şi se lasă acoperit până se evaporă tot lichidul, timp de aproximativ 15 minute. În acest timp se taie ceapa, ardeiul şi ciupercile, se taie căpăcelul dovleacului, se scot seminţele din el.

Apoi, daţi drumul la cuptor la putere maximă. Într-o tigaie adăugaţi uleiul de măsline şi căliţi ceapa şi ardeiul gras până se înmoaie, adăugaţi ciupercile şi mai lăsaţi un pic să se înmoaie şi ele, asezonaţi cu sare şi piper. Apoi, se adaugă restul de legume şi stafidele, după care, la final, se adaugă şi quinoa, se amestecă şi se ia de pe foc.
Umpleţi dovleacul cu ceea ce rezultă şi puneţi pălăriuţă dovlecelului. Se introduce la cuptor şi se lasă timp de 60 de minute, petnru ca dovleacul să se înmoaie. Înainte cu 10 minute să scoateţi dovleacul, îndepărtaţi pălăriuţa.

Ziua 2

Ora 7 – un pahar cu apă cu lămâie la servit la temperatura camerei

Ora 8 – o ceaşcă de ceai din plante

Ora 10 – micul dejun, care constă într-o cană de ciocolată caldă cu frunze de mentă

Ora 11:30 – o cană de ceai fierbinte din plante sau lămâie

Ora 13:30 – prânzul, care constă într-un bol cu supă cremă de morcovi

Ora 16:00 – gustare, care constă într-un pumn de fructe în coajă lemnoasă (migdale, caju, fistic etc.) sau diverse seminţe (ovăz, năut, dovleac etc.)

Ora 18:00 – cina, care constă într-o porţie de pui făcut la abur şi garnitură de broccoli

Ziua 3

Ora 7 – un pahar de apă cu lămâie servitr la temperatura camerei

Ora 8 – o ceaşcă de ceai din plante

Ora 10 – micul dejun, care constă într-un smoothie făcut din jumătate de avocado, 2 roşii, 2 ardei iuţi cayenne, un praf de sare, jumătate de ceapă roşie, un păstârnac, un ardei gras portocaliu şi 2 ceşti de apă.

Ora 11:30 – o cană de ceai fierbinte din plante sau lămâie

Ora 13:30 – prânzul, care constă în salată de sfeclă roşie şi alte legume, asezonată cu dressing miso. Ingrediente pentru dressing: 2 linguri de pastă miso (o puteţi găsi în magazinele bio), o lingură de sos de soia cu conţinut scăzut de sare, o lingură de oţet din orez, o lingură de mirin (oţet dulce din orez – îl găsiţi la magazinele bio), o lingură de apă, o lingură de ulei de susan şi o lingură de ulei vegetal. Ingrediente pentru salată: zeama de la jumătate de lămâie, o sfeclă roşie de mărime potrivită, o sfeclă albă potrivită, o gulie mică decojită, un morcov, 2 ridichi, câteva frunze de rucola, 10 migdale crude mărunţite.

Preparare: pentru dressing, se dau toate ingredientele prin blender, mai puţin uleiurile, care se adaugă treptat în amestec. Ingredientele pentru salată se taie în mărimi pe gustul fiecăruia şi se dreg cu zeama de lămâie şi sosul miso.

Ora 16:00 – pate de linte cu alune (vezi reţeta la ziua 2)

Ora 18:00 – un file de somon în crustă de fulgi de cocos

Sfaturi utile în regimul detox

Iarna este un moment destul de dificil pentru a urma o alimentaţie ca la carte, în special din cauza temperaturilor scăzute, care ne fac mai pofticioşi şi care ne îndeamnă să mâncăm mai mult şi mai consistent, pentru a ne păstra constantă temperatura corpului.

Însă atunci când mâncăm mai mult pierdem din vedere faptul că pierdem o cantitate mare de energie, adică exact aliatul sistemului imunitar puternic, şi tocmai de aceea în anotimpul rece suntem mai predispuşi virozelor respiratorii.

O detoxifiere iernatică este numai bună pentru a da un “refresh” organismului, pentru a scăpa de toxinele acumulate în preajma sărbătorilor şi pentru a ne menţine greutatea în limite normale.

Iată cele 8 tips-uri oferite de nutriţionistul Alejandro Junger pentru a face faţă cu brio unui regim de detox:

1. Poartă haine călduroase, din materiale naturale, cum este bumbacul, care permite pielii să respire dar în acelaşi timp te lasă să transpiri, ceea ce înlesneşte procesul de detoxifiere.

2. Poartă şosete în casă sau papucei de iarnă deoarece căldura corpului se pierde în special prin extremităţi.

3. Fă băi calde sau duşuri prelungite pentru a te încălzi.

4. Bea foarte multe ceaiuri din plante.

5. Dacă este posibil, mergi la saună. Majoritatea sălilor de sport au acum în dotare astfel de încăperi.

6. Seara, în locul unui suc de fructe sau a unui smoothie de legume rece, alege o supă caldă de pui sau curcan.

7. Dacă dispui de un şemineu, profită de el la maximum şi relaxează-ţi mintea şi corpul în jurul acestuia.

8. Deşi este indicat să te îmbraci gros şi să transpiri, uneori o doză de frig extrem poate accelera detoxifierea. Băile ruseşti medicinale sunt cele mai potrivite pentru a da curs acestui sfat, dar dacă nu dispuneţi de un butoi în mărime naturală din stejar, e suficient să faceţi o baie în care aţi presărat sare, flori de muşeţel, lavandă, obligeană sau valeriană. Cel mai important aspect: apa nu trebuie să fie fierbinte, ci doar un pic călduţă, iar durata bălăcelii trebuie să fie de minimum 30 de minute.

Foto: Getty Images

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Operaţiunea Detox CSID: dieta Oshawa
Operaţiunea Detox CSID: dieta Oshawa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: