Vitamina B12 (cianocobalamină)

[cianocobalamina]

Vitamină hidrosolubilă care joacă un rol în maturarea globulelor roşii plecând de la celulele mamă şi în sinteza unor acizi graşi şi anumitor acizi.

Vitamina B12 se găseşte în toate produsele animale, îndeosebi în ficat, este relativ stabilă la căldură şi la aer, dar mai sensibilă la lumină şi la radiaţiile ultraviolete, precum şi la acizi şi baze. Absorbţia vitaminei B12 are loc în ultima parte a intestinului subţire si este posibilă decât în prezenţa unei glicoproteine secretate de stomac.

Carenta in vitamina B12 rezida din regim alimentar defectuoas (regim vegetarian), in cazul unei ablatii a intestinului subtire sau a stomacului , in cazul unei afectiuni ce influenteaza sinteza acesteia (boala lui Bienmer) sau rar in cazul unei infecţii cronice a intestinului subţire.

Semne ale carenţei: oboseală generală, pierdere a apetitului, tulburări hemato­logice (anemie megaloblastică), neuropsihiatrice (senzaţie de arsură cutanată, nevrită optică, pierderi de memorie, labilitate a stării de spirit, depresie) şi mucoase (limbă depapilată).

Tratamentul se face prin injecţii intramusculare cu vitamina B12. Este utilizată,  în doze mari ca analgezic. Injecţiile intravenoase cu unul dintre derivaţii ei, hidroxocobalamina, sunt practicate în caz de intoxicaţie cu cianură.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal