Vezică

Rezervor natural de formă sferică în care urina se acumulează între micţiuni situat sub peritoneu în faţa uterului la femeie şi a rectului la bărbat. Partea cea mai joasă a vezicii, colul vezical,  se deschide în uretră; el este înconjurat de un sfincter care permite deschiderea şi închiderea sa, respectiv la începutul şi la sfârşitul micţiunii (la bărbat rolul acestui sfincter îl joacă prostata).

Micţiunea se desfăşoară în mai multe faze care se supun unui control neurologic reflex.

Afectiuni ale vezicii sunt: malformaţiilor (exstrofie vezicală), infecţiilor (cistită), tumorilor, benigne sau maligne, al unui diverticul (cavitate patologică mică), al unor tulburări neurologice (vezică neurologică), al unui glob vezical (vezică întinsă printr-o retenţie de urină), al unei litiaze (prezenţa calculilor) etc.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal