Venă

Vas sangvin care are drept rol conducerea sângelui spre inimă.

Venele ca şi arterele au un perete făcut din trei tunici (endoteliu, media, adventice), acesta este mai puţin gros decât peretele arterelor, presiunile care estec în sistemul venos fiind mult mai mici decât cele care există în sistemul arterial.

Tipuri de vene

Venele circulaţiei mici sunt cele 4 vene pulmonare, care aduc sângele bogat în oxigen, de la plămâni spre auriculul stâng.

Venele circulaţiei mari aduc sângele sărac în oxigen, de la alte organe la inimă. Principalele vene către care converg toate celelalte sunt cele două vene cave: vena cavă inferioară pentru jumătatea inferioară a corpului şi vena cavă superioară pentru jumătatea superioara a corpului, care sfâr­şesc în auriculul drept. Venele sistemului portal hepatic drenează sângele de origine digestivă către vena portă, care se ramifică în ficat căruia îi aduce substanţele nutritive.

Venele ( des venele ale membrelor inferioare), pot fi afectate  de tromboze (formarea de cheaguri), asociată în general cu o flebită (inflamaţie a unei vene). Venele superficiale ale membrelor inferioare pot fi afectate de varice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal