Tulburare obsesiv-compulsivă

[Tulburare obsesiv-compulsivă]
Tulburarea obsesiv-compulsivă este o boală mentală care cauzează în mod repetat gânduri sau senzaţii (obsesii) sau nevoia de a face ceva la bun sfârşit (compulsii). Unele persoane pot avea atât obsesii, cât şi compulsii.
 
OCD nu este despre obiceiul de a-ţi roade unghiile sau despre gândurile negative, ci despre obsesia unor gânduri că anumite numere sau culori sunt ”bune” sau ”rele” de exemplu. Un obicei compulsiv poate fi şi spălatul pe mâini de şapte ori după ce ai atins o suprafaţă murdată şi ajungi să faci acest lucru pentru că pur şi simplu nu te poţi opri. Toată lumea are obiceiuri pe care le repetă.
 
Tipuri şi simptome
 
OCD vine sub diferite forme, dar de cele mai multe ori se încadrează într-una dintre cele patru categorii generale:
  • verificarea uşii, sistemului de alarmă, cuptorului sau întrerupătorului sau să crezi că suferi de o afecţiuni medicală ca sarcină sau schizofrenie.
  • Simterie şi ordine: nevoia de a avea lucrurile aliniate sau aranjate într-un anumit fel
  • Gândurile intruzive, care pot fi violente sau deranjante
  • Contaminarea, frica de lucruri care pot fi murdare sau obsesia de a face curăţenie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?