Tiroida(glandă)

[glanda tiroida]

Glandă endocrină situată la baza feţei anterioare a gâtului, responsabilă de sinteza şi secreţia hormonilor tiroidieni, sub controlul hipofizei.

Glanda tiroidă este un organ de volum mic, cântărind mai puţin de 30 grame în stare normală. Ea are forma unui fluture ale cărui cele două aripi, lobii, simetrici lateral, sunt situaţi lipiţi de inelele traheei şi legaţi în faţă printr-un istm.

Este bogat vascularizată şi se com­pune din două tipuri de celule: celulele C, care secretă calci- tonina (hormonul care micşorează nivelul calciului), şi celulele tiroidiene, cele mai numeroase, care se grupează în vezicule. Acestea captează iodul circulant în sânge şi îl transformă în prehormon tiroidian, pe care îl stochează în vezicule. Atunci când la tiroidă ajunge o stimulare cu tireostimulină hipofizară (TSH), veziculele eliberează o parte a stocului lor hormonal sub forma de triiodotironină, ori T3 (aproximativ 20%), şi de tiroxină, ori T4 (aproximativ 80%).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.