Teniază (Taeniază)

[Taeniaza]

Boală parazitară pro­vocată de infestarea cu viermi adulţi, teniile.

Teniile sunt viermi plaţi de dimensiuni variabile de la câţiva milimetri la mai mulţi metri lungime.

Se deosebesc patru tipuri, după specia de tenie în cauză.

Taenia saginata  este trans­misă prin ingestia de carne de vită.

Taenia solium este transmisă prin ingestia de came de porc.

Diphyllobotrium latum, agentul botriocefalozei, este transmisă prin ingestia de peşti de apă dulce.

Hymenolepis nana, responsabilă de himenolepioză, para- zitoză frecventă la copii, este o tenie mică transmisă prin ingestia de insecte (pureci, viermi de făină) sau a ouălor de viermi în ţările tropicale.

Teniile – cu excepţia lui Hymenolepsis nana – se transmit omului prin alimente care conţin larve şi nu sunt suficient prelucrate termic.

O teniază se manifestă printr-o oboseală, o lipsă de poftă de mâncare sau mai rar printr-o poftă de mâncare exagerată, prin dureri de burtă, uneori printr-o diaree, prin mâncărimi. O persoană infestată prin tenia vacilor elimină spontan prin anus fragmente de vierme având aspectul de tăiţei plaţi, rozalii sau albicioşi, mobili.

Tratamentul consta in administrarea orală a unui medicament antiparazitar activ faţă de tenie. Prevenirea constă într-o suficientă prelucrare termică a cărnii şi a peştelui.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica