Sudoripara (glandă)

[glanda Sudoripara]

Numita si glandă sudorală aceasta este o glandă exocrină anexă a epidermului care secretă sudoarea.

Glandele sudoripare apocrine sunt prezente în regiunea anală şi genitală, precum şi în axile. Ele sunt întotdeauna în legătură cu un folicul pilos, unde se îmbină cu canalul lor excretor. Sudoarea apocrină vâscoasă şi cu un miros specific, are un rol puţin cunoscut  in cazul oamenilor.

Glandele sudoripare eccrine (mult mai numeroase decât cele apocrine) predomină în palme şi pe suprafeţele plantare. Ele posedă un canal excretor care se deschide la suprafaţa pielii printr-o deschizătură, porul. Sudoarea eccrină bogată în apă şi în clorură de sodiu, participă la reglarea temperaturii corpului.

In cazul unei secreţii abundente de sudoare (hiperhidroză) acesata se tratează prin aplicarea locală de produse antiperspirante, prin electroliză, chiar prin ablaţia chirurgicală de glande sudoripare.

Hidrosadenita este un mic abces al unei glande sudori­pare, care se tratează cu antibioterapie sau ablaţie chirurgicală.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: