Sudoripara (glandă)

[glanda Sudoripara]

Numita si glandă sudorală aceasta este o glandă exocrină anexă a epidermului care secretă sudoarea.

Glandele sudoripare apocrine sunt prezente în regiunea anală şi genitală, precum şi în axile. Ele sunt întotdeauna în legătură cu un folicul pilos, unde se îmbină cu canalul lor excretor. Sudoarea apocrină vâscoasă şi cu un miros specific, are un rol puţin cunoscut  in cazul oamenilor.

Glandele sudoripare eccrine (mult mai numeroase decât cele apocrine) predomină în palme şi pe suprafeţele plantare. Ele posedă un canal excretor care se deschide la suprafaţa pielii printr-o deschizătură, porul. Sudoarea eccrină bogată în apă şi în clorură de sodiu, participă la reglarea temperaturii corpului.

In cazul unei secreţii abundente de sudoare (hiperhidroză) acesata se tratează prin aplicarea locală de produse antiperspirante, prin electroliză, chiar prin ablaţia chirurgicală de glande sudoripare.

Hidrosadenita este un mic abces al unei glande sudori­pare, care se tratează cu antibioterapie sau ablaţie chirurgicală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români