Still (boală a lui)

[boala Still]

Artrită inflamatorie care debutează înaintea vârstei de 16 ani, având o durată de cel puţin 3 luni. Sinonim: artritâ cronica juvenilă (A.C.J.).

Denumită adesea impropriu artrită reumatoidă juvenilă sau poliartrită juvenilă, artrita cronică juvenilă este o afecţiune de origine necunoscută, care ia trei forme prin­cipale.

Forma oligarticulară se traduce printr-o atingere a cel mult 4 articulaţii; ea nu are ca manifestare febra.

Forma poliarticulară afectează îndeosebi fetele. Ea se manifestă printr-o afectiune articulară simetrică şi difuză (afectând numeroase articulaţii), febra este moderată sau absentă.

Forma sistemica este cea care atinge mai ales copiii sub 5 ani si se manifesta cu : febra foarte ridicată şi ciclică (un vârf pentru fiecare zi), o erupţie, o inflamaţie a ganglionilor limfatici, o splină hipetrofiată şi, uneori, o inflamaţie a pericardului.

Tratamentul vizează întotdeauna simptomele bolii si constă în aspirină şi corticosteroizi locali (în formele oligoarticulare) şi generali (în formele poliarticulare şi sistemice). Tratamentele de fond obişnuite ale bolilor reumatismale trebuie să fie utilizate cu prudenţă . Uneori este utilă chirurgia: sinovectomie, realinierea articulară, ulterior chiar punerea unei proteze.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica