Sterilităte de origine masculină

Are cauze foarte diferite.

Aspermia (absenţa spermei) atunci când are o cauză hormonală se asociază cu testicule de dimensiuni mici cu o absenţă a caracterelor sexuale secundare . Absenţa spermei mai poate fi cauzată de absenţa erecţiei, de origine psihologică ori luării de medicamente, diabetului, leziunilor neurologice traumatice sau unor tulburări ale ejaculării .

Azoospermia (absenţa spermatozoizilor) este fie secretorie, cauzată de un defect de producere a spermatozoizilor, fie excretorie cauzată de un obstacol situat pe căile excre­torii care optureaza scurgerea spermei.

Anomaliile spermei sunt diverse: oligospermie (mai puţin de 30 milioane de spermatozoizi pe mililitru), astenospermie primitivă sau secundară (mai puţin de 30% dintre spermatozoizi sunt mobili, respectiv la o oră şi la patru ore după ejaculare), teratospermie (mai puţin de 30% dintre spermatozizi au o forma normala )

O reacţie autoimună a organismului masculin contra pro­priilor lui spermatozoizi este, de asemenea, posibilă. Anti­corpii antispermatozoizi produşi atunci împiedică gârneţii masculini să fecundeze ovulul.

Varicocelul (varice testicular nedureros) antrenează uneori o micşorare a producţiei de spermă.

Aspermia, azoospermia şi anomaliile spermei sunt puse în evidenţă prin spermogramă (studiul spermei şi a spermatozoizilor pe care îi conţine). Calitatea penetrării spermatozoizilor prin glera cervicală este esti­mată prin testul lui Huhner (examenul prelevatului de gleră la câteva ore după un raport sexual), completat eventual prin testul de penetrare încrucişată in vitro (compararea unui eşantion de spermă a bărbatului respectiv şi un eşantion martor, ambele puse în contact cu glera cervicală a femeii). O reacţie autoimună este evidenţiată de aglutinatele de spermatozoizi repetate pe spermogramă; atunci anticorpii antispermatozoizi sunt căutaţi în spermă. în sfârşit, diag­nosticul de varicocel se bazează pe examenul clinic, confir­mat prin examenele ecografic şi Doppler testiculare.

Tratamentul – Sterilităţile de origine masculină prin anomalie a spermei pot fi compensate prin însămânţarea artificială între parteneri si prin fecundaţia in vitro.Aspermia şi azoospermia necesită recurgerea la o bancă dc spermă şi la însămânţarea artificială cu spermă de donator. Sterilitatea de origine imunologică necesită o pregătire a spermei înainte de tentativa de însămânţare artificială sau de fecundaţie in vitro. Tratamentul varicocelului este chirurgical, iar el nu restabileşte întotdeauna normalitatea funcţiei spermatice.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Cele mai noi Articole
Sportul practicat cu regularitate scade riscul de infectare cu COVID-19
Sportul practicat cu regularitate scade riscul de infectare cu COVID-19
Lipsa sexului duce la menopauză precoce? Ce spun medicii
Lipsa sexului duce la menopauză precoce? Ce spun medicii
Sunetele din natură vindecă durerile și reduc stresul STUDIU
Sunetele din natură vindecă durerile și reduc stresul STUDIU
Lapte de banane: valori nutriționale, beneficii, contraindicații
Lapte de banane: valori nutriționale, beneficii, contraindicații
Legătura surprinzătoare dintre hormonii de sex și imunitate
Legătura surprinzătoare dintre hormonii de sex și imunitate