Spondilartrita anchilozantă (spondilartrita reumatismală)

[spondilartrita reumatismală]

Afecţiune cronică ce este caracterizată prin survenirea unei artrite care afectează articulaţile sacroiliace şi cele ale rachisului.

Spondilartrita anchilozantă, afecţiune care aparţine grupului spondilartropatiilor, nu are o cauză cunoscută,  în 10% dintre cazuri se găseşte o predispoziţie familială.

Spondilartrita anchilozantă debutează prin dureri localizate de cele mai multe ori în fese, în spatele coapselor şi în partea medie a spatelui, care se accentuează dimineaţa şi seara. Afecţi­unea înaintează, în general, de jos în sus de la bazin către rachisul cervical. Articulaţiile membrelor sunt mai rar afec­tate si într-o mai mică măsură genunchii şi umerii.

Diagnosticul se bazează, ca şi pentru alte spondilartropatii, pe diferite criterii clinice (caracterul durerilor şi sensi­bilitatea la tratament) şi genetice (prezenţa antigenului HLA B 27) . Spondilartrita anchilozantă înaintează lent prin pusee într-o perioadă de 10-20 ani sau chiar mai mult. Evoluţia bolii, în absenţa tratamentului este variabilă in fnctie de subiect.  Afectarea articulaţiilor costovertebrale poate genera o insuficienţă respiratorie.

Tratamentul constă din antiinflamatoare nestero­idiene administrate inainte de culcare.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica