Somn (tulburări de)

[tulburari de somn]

Orice perturbare a duratei sau calităţii somnului.

Tulburările de somn sunt de trei feluri: insomnie (insu­ficienţă a somnului), hipersomnie (exces de somn), parasomnie (comportament anormal în timpul somnului). Unele tulburări ale somnului sunt proprii copilului.

Hipersomnia poate fi cauzata de o infecţie / intoxicaţie , de un traumatism cranian, de origine psihologică (anxietate, depresie), administrarea de medicamente .

Somnolenţa simplă este forma cea mai curentă, alte forme de hipersomnie sunt rare (narcolepsia – accese bruşte de somn în timpul zilei şi scăderi brutale ale tonusului muscular) .

Tratamentul este cel al bolii cauzatoare.

Pentru a defini o insomnia  se ţine cont de o modificare recentă a somnului, de calitatea somului ( ex. oboseală la trezire, impresia de a fi dormit prost).

Insomnia acuta este declansata de un eveniment exterior (ex.  probleme profesioanle, durere, şoc emoţional ) iar ca durata se intinde de la câteva ziele la câteva saptamini.

Insomnia cronică se caracterizeaza : dificultăţi la adormire, treziri nocturne frecvente urmate de adormire grea sau deloc, rar insomnie completa. Tulburarile pot fi cauzate de o anxietate, depresie sau bolilor psihiatrice grave.

Există si  insomnii nesesizate, somnul pare normal deşi el este întrerupt de treziri şi de coşmare.

Tratamentul este unul ce priveste modul de viata :  de a te abţine de la mese prea copioase seara, a te culca doar atunci când îţi este somn, a te scula şi a avea o activitate simplă atunci când nu poti adormi, a te abţine de la stimularea intelectuală sau emoţională (lectură, film violent) cu 30 minute până la o oră înainte de culcare.

Medicamentele constituie o completare, recomandate de a fi utilizate în cură de scurtă durată (câteva săptămâni maximum), pentru a nu creea dependenţă.

Parasomnia, somnambulismul (forma cea mai frecventă a parasomniei)si se manifecta ca o plimbare nocturnă, inconştientă, care nu lasă nici o amintire.  Cel mai des sunt afectaţi copiii (între 6 şi 12 ani ) ca apoi sa dispara spontan insa mai poate reapărea la adult în cursul unei peri­oade de tensiune

Se descrie ca o „trezire incompletă”  în cursul primelor ore ale nopţii, urmată de o succesiune de manifestari comportamente: subiectul poate să se ridice, să se îmbrace, să meargă, să deschidă uşile, înainte de a se trezi sau de a se reîntoarce în pat după câteva minute. Este inutil să fie trezit sau măcar să se încerce să se facă acest lucru. Prevenirea eventualelor accidente este necesara si constă în închiderea uşilor şi ferestrelor, pune­rea de-o parte a obiectelor periculoase.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica