Simţ al mirosului (simt olfactiv)

[simt olfactiv]

Simţ care permite să se perceapă mirosurile.

Organul mirosului este situat în mucoasa care acopera plafonul foselor nazale. Este un neuroepiteliu constituit din celule nervoase specializate, neuroni dotaţi în vârful lor cu un smoc de cili, prelungindu-se la bază printr-o fibră ner­voasă .

Moleculele odorante sunt dizolvate în mucusul care acoperă mucoasa ca apoi sa se fixeze pe receptorii cililor purtaţi de către neuroni. Fixarea declanşează mesajul nervos care este transmis pe căile olfactive la creier.

Diminuari ale simţului mirosului pot fi : cantitative (parţiale -hiposmie sau totale -anosmie) şi cele calitative (parosmie).

Tulburările pot regresa spontan sau după tratarea cauzei, insa sechelele sunt frecvente şi au o incidenţă asupra simţului gustativ.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.