Scheuermann (boală a lui)

[boala lui Scheuermann]

Afectare a cartilagiilor corpilor vertebrali (partea anterioară a vertebrelor) survenind în cursul creşterii.

Afecţiune frecventă, boala lui Scheuermann este o osteocondrită de creştere (leziune a cartilagiilor vertebrale cauzată de un aport sangvin insuficient).

Atunci când boala afectează rachisul dorsal ea provoacă o cifoză (spate rotund) care netratată devine ireductibilă o dată terminată creşterea.

Atunci când afectează rachisul lombar, ea este asimptomatica în general în timpul adolescenţei dar provoacă o fragilizare a platourilor vertebrale, responsabilă de dureri lombare şi de o artroză precoce la adulţii tineri.

Dacă cifoza este puţin marcată, este recomandată kineziterapia activă; de asemenea, trebuie renunţat la sport şi la căratul de greutăţi mari. Dacă cifoza este marcată şi creşterea nu este încheiată, ea trebuie să fie redusă cu ajutorul corsetelor gipsate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Asist. univ. dr. Ștefania Iancu: reabilitarea fixă imediată în stomatologie