Sâsâiala

[sigmatism adenlal, pelticie]

Tulburare de articulare care constă în pronunţarea sunetului „ţe“ în loc de „ce“ sau „se“.

Sâsâiala este frecventă la copil înaintea vârstei de 4 sau 5 ani, cauzat de o proastă poziţie a limbii, plasată prea aproape de incisivi sau între arcadele dentare, acest defect de articulare este asociat, în general, cu un mod de deglu­tiţie de tip infantil (în care copilul împinge limba în faţă pentru a înghiţi) şi de sugerea policelui.

Suprimarea biberonului a obiceiului de a suge degetul sau tetina permit deprinderea unei deglutiţii normale şi pot duce la încetarea sâsâielii. Dacă acest defect persistă după vârsta de 5 ani, câteva şedinţe de ortofonie contribuie la învăţarea copilului cum să-şi poziţioneze mai bine limba.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?