Salivara (glandă)

[glanda salivara]

Organ constituit din celule specializate a căror funcţie este aceea de a secreta saliva şi de a o elibera în cavitatea bucală.

Glandele salivare sunt glande exocrine (care îşi varsă secreţiilc spre exteriorul corpului), care cuprind două glande parotide, două glande submaxilare, o glandă sublinguală.

 

Glandele parotide sunt situate în spatele ramurii urcătoare a maxilarului inferior (sunt traversate de nervul facial) si sunt  cele mai voluminoase dintre glandele salivare. Ele varsa saliva în canalul lui Stenon (sau Stensen) care se deschide pe faţa internă a obrazului în faţa primului molar superior.

O crestere in volum al glandele parotide poate fi cauzata de sindromul lui Gougerot-Sjcigren, oreion ( glandele devin vizibile şi palpabile )  sau o tumoră benignă a parotidei (adenomul polimorf) ce conduce la o deformare a fetei datorita cresterii in volum ( tratament prin ablatie chirurgicala a întregii glande ).

Glanda sublinguală este o glandă mediană, localizată în planşeul bucal, cuprinzând două canale.

Glandele submaxilare situate în planşeul bucal varsa saliva în canalul lui Wharton care se deschide sub limbă în faţa incisivilor inferiori.

Opturarea canalului lui Wharton constă în formarea unui calcul urmare a precipitarii sărurilor de calciu. In timpul mesei glanda este stimulată dar nu poate deversa salivă ceea ce provoacă umflarea ei şi aparitia de dureri, simptomele dispar între mese. Calculul format poate să fie expulzat spontan sau daca nu acesta se îndepărteaza chirurgical.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica