Rectocolită hemoragică

Inflamaţie cronica a mucoasei colonului şi rectului, de origine necunoscută, caracterizată prin emisii de mucus şi de sânge prin anus.

Rectocolită hemoragică este o afecţiune rara care afectează îndeosebi femeia tânără.

Principalul simptom este apariţia emisiilor rectale de mucus şi de sânge (până la zece scaune pe zi), însoţite adesea de dureri abdominale, de tulburări ale tranzitului digestiv, de febră şi de o alterare a stării generale.

Coloscopia permite să se evalueze întinderea leziunilor şi practicarea unor prelevări de ţesuturi.

Boala evoluează în pusee din ce în ce mai grave şi mai frecvente. După o evoluţie îndelungată (zece ani), există un risc de degenerescenţă a leziunilor în cancer al colonului, care impune un examen clinic şi endoscopic anual. Com­plicaţiile sunt hemoragiile digestive, perforaţiile colonului şi colectazia (dilataţia gazoasă a colonului). Aceste ultime două complicaţii necesită un tratament chirurgical de urgenţă.

Tratamentul asociază un regim alimentar care evită substanţele iritante (condimentele, prăjelile) şi produsele fermentate, precum şi creşterea consumului de alimente bogate în fibre, cu un tratament medicamentos (antiseptice intestinale, antiinflamatoare pe cale generală sau prin spălături). Chirurgia este indicată în complicaţiile grave sau acute (colectazie, perforaţie), în formele severe care rezistă la tratamentul medical şi în degenerescenţele canceroase. Tratamentul poate comporta ablaţia completă a colonului şi a rectului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica