Raynaud (boală a lui)

[boala lui Raynaud]

Numita si  fenomenul Raynaud primitiv este o dereglare vasomotorie (afecţiune a vaselor sangvine, fără cauze decelabile) afectând extremităţile caracterizată printr-o constricţie brutală a arteriolelor de la nivelul degetelor de la mâini şi picioare ce conduce la o paloare, o răcire şi o durere a degetelor în cauză. Afecteaza îndeosebi degetele de la mâini, în manieră bilaterală şi simetrică

Boala lui Raynaud poate fi ereditară, este cauzată uneori de prezenţa în sânge a unei substanţe anormale, numită crioglobulină.

Toate arteriorele degetelor se contractă, adesea sub acţiunea frigului, uneori sub efectul unui şoc emoţional, ceea ce duce la întreruperea sosirii sângelui. Extremitatea degetelor devine palidă, rece şi dureroasă (senzaţie de înţepătură, de amorţire sau de arsură). Criza încetează când temperatura creste, extremităţile se cianozează (se colorează în albastru) iar durerile se accentuează pentru câteva minute.

Boala lui Raynaud în formele ei grave ea poate ocaziona ulceraţii localizate care se cicatrizează cu dificultate, foarte rar poate constitui începutul unei boli de sistem  sclerodermia caracterizata printr-o îngroşare accentuata a pielii la nivelul degetelor şi al feţei.

Tratamentul este medicamentos , bazat pe  inhibitori calcici (care frânează intrarea calciului în celule), care provoacă o dilatare a arteriolelor.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica