Radiologie intervenţională

Tehnică de intervenţie în scopur diagnostic sau terapeutic, con­trolată vizual prin intermediul unei aparaturi de imagerie medicală.

Radiologia intervenţională permite sub control vizual ecografic sau radiologie puncţiile şi biopsiile organelor profunde, drenarea abceselor. Permite tratamentul anumitor hernii discale din regiunea lombară prin injectarea unei enzime în discul vertebral sau prin frag­mentarea percutanată, tratamentul unor cancere prin per­fuzie locală de medicamente anticanceroase, ori neurochirurgia stereotaxică.

Radiologia vasculară intervenţională comportă mai multe tehnici si permite să se evite riscurile legate de o intervenţie chirurgicală clasică

Obliterarea unui vas prin intermediul unor particule solide sau al unui cheag sangvin poartă numele de embolizare. Ea este utilizată pentru a provoca oprirea unei sângerări urmare a unei leziuni sau pentru diminuarea abundenţei unei hemoragii în cursul unei inter­venţii chirurgicale. Ea mai este folosită pentru a face să regreseze o leziune vasculară (anevrism).

Imaginea permite să se controleze introducerea în vase (după obliterarea acestora) a unor sonde dotate la extre­mitatea lor cu dispozitive alese în funcţie de patologia care urmează a fi tratată. Aceste dispozitive pot fi de exemplu :  balon detaşabil (de mici dimensiuni)  pentru a umple punga formată de un vas fragilizat (anevrism) sau nedetaşabil pentru a dilata local o arteră îngustată; filtru în formă de „umbrelă” pus în vena cavă inferioară pentru a proteja plămânii de riscul unei embolii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica