Purpură

Afecţiune caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete roşii provocate de trecerea globulelor roşii în derm.

Purpura poate fi sub formă de pete foarte mici punctiforme (peteşii), in placi (echimoze) si vibrice (echimoze lineare). Purpura  apare in cazul a numeroase afectiuni şi se deosebeşte de eritem (un alt tip de roşeaţă), aceasta nu se decolorează la vitropresiune (manevră constând în apăsarea cu o sticlă de ceas asupra leziunii) şi evoluează spre o culoare maronie, datorită metabolismului fierului în piele.

Purpura plachetară este provocată de o trombopatie (anomalie a funcţionării plachetelor sangvine) sau de o trombopenie (insuficienţa numărului de plachete din sânge).

Insuficienţă apare in doua cazuri : trombopenia „centrală”  deficienta in formarea plachetelor in maduva osoasa datorat distrugerii maduvei (aplazie medulara) sau urmare a prezentei unui cancer (leuce­mie, miclofibroză, metastaze, boala lui Hodgkin) si trombo­penia „periferică” ce descrie distrugerea plachetelor în sânge urmare a unei dereglari imunitare (transfuzie, sau urmare a medicamentelor) sau prin infectarea organismului (purpura infecţioasă).

Purpura vasculară apare ca urmare a degradarii peretelui vaselor. Este intalnita in carenţa în vitamina C, îmbătrânire (purpura lui Bateman pe antebraţe), utilizarea corticosteroizilor pe o perioada lunga de timp, dermita ocre a gambelor cauzată de varice, vascularitele (inflamaţii ale vaselor).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being