Pubertate

Perioadă de trecere de la copilărie la adolescenţă caracterizata prin dezvoltarea caracterelor sexuale, dobândirea funcţiilor de reproducere şi o accelerare a creşterii corporale.

Pubertatea normală. Modificările fiziologice importante debutează între 11 şi 13 ani la fete şi între 13 şi 15 ani la băieţi,  transformare se face sub acţiunea succesivă a structurilor cerebrale (hipotalamus, antehipofiză), apoi a gonadelor (ovare şi testicule), a glandelor  suprarenale.

La fete primul semn al pubertăţii este apariţia unei pilozităţi pubiene şi/sau dezvoltarea sânilor urmata la un interval de 1 an / 1an si jumatate de pilozitatea axilară. Primele scurgeri menstruale survin în medie la doi ani după primele semne pubertare, atunci când pilozităţile pubiană şi axilare au ajuns la aspectul adult. Primele cicluri sunt fără ovulaţie iar fluxul menstrual devine regulat după un an sau doi.

La băieţi pubertatea începe printr-o creştere în volum a testiculelor sub efectul stimulării prin gonadotrofine. Virilizarea băieţilor (creşterea în lungime a organului viril, dezvoltarea pilozităţii pubisului, apoi a celei a axilelor şi a feţei) rezultă din secreţia de testosteron de către testicule. Creşterea secreţiei de testosteron sti­mulează producerea de spermatozoizi, antrenează maturarea veziculelor seminale şi a prostatei. Ea provoacă şi carac­teristicile masculine ale pilozităţii feţei, toracelui şi abdo­menului. Laringele se lărgeşte, coardele vocale se alungesc şi se îngroaşă, vocea se schimbă.

La ambele sexe pubertatea este însoţită de un puseu de creştere care transformă total aspectul fizic al copilului, o creştere în greutate urmare a creşterii masei musculare la băieţi şi a masei adipoase la fete.

Anomaliile pubertăţii  se referă la data de apariţie a diferitelor semne pubertare, dată care poate fi precoce sau întârziată.

Se vorbeşte de dezvoltarea prematură a sânilor atunci când aceştia apar înaintea vârstei de 8 ani.

Majoritatea dezvoltărilor izolate ale sânilor făra vreun alt semn de pubertate precoce nu constituie dovada vreunei patologii şi nu necesită un tratament. Acest fenomen poate fi însoţit de o creştere accelerată în înălţime, în acest caz se poate crede că este vorba de o pubertate patologică de origine hipofizară sau ovariană. In toate cazurile este recomandata consultarea unui pediatru endocrinolog.

Pubertatea în avans se caracterizeaza printr-un debut pubertar care se situează între 8 şi 10 ani la fete şi între 9 şi 11 ani la băieţi. Astfel de pubertăţi au de cele mai multe ori un caracter nepatologic, dar familial. Absenţa antecedentelor familiale sau în cazul unei progresii pubertare rapide necesita

efectuarea unui scaner cerebral pentru depistarea unei tumori a hipotalamusului sau a hipofizei.

Dezvoltarea prematură a pilozităţii feminine survine în 80% dintre cazuri la fete şi poate fi asociată cu o pilozitate precoce a axilelor sau cu o acnee iar pentru a elimina orice eventualitate a unei situaţii patologice (tumoră virilizantă a glandei corticosuprarenale) sunt necesare examene endocrinologice şi biochimice.

Variaţiile în apariţia primelor scurgeri menstruale pot avea semnificaţii diverse.

La un mic procent de fete sănătoase scurgerile menstruale apar de la începutul pubertăţii iar acesta in general de natura patologica, un examen ginecologic permite să se elimine eventualitatea unui fibrom sau a unui polip uterin.

O întârziere mai mare de 3 ani şi jumătate sau 4 ani între debutul pubertăţii şi apariţia primelor scurgeri menstruale poate fi anormală si poate fi datorata de practicarea intensivă a unor sporturi sau

unor cauze psiho­logice (anorexie mintală) sau nutriţionale.

După apariţia primelor scurgeri menstruale se observă frecvent neregularităţi, sângerări importante la intervale neregulate pot necesita un tratament endocrin cu estroprogestative. Durerile abdominale şi pelviene însoţesc uneori scurgerile menstruale ale tuturor fetelor, se impune o consultaţie ginecologică pentru a decide necesitatea unui tratament .

Intârzierea pubertară se defineşte prin absenţa semnelor pubertăţii dincolo de vârsta de 13-14 ani la fete, de 15-16 ani la băieţi.

Se defineste o intârzierea pubertară „simplă” atunci când ulterior are loc o dezvoltare pubertară spontană completă. La fete întârzierea este cauzată de o anomalie de dezvoltare a ovarelor în cadrul unui sindrom al lui Turner.

La băieţi  întârzierea pubertară este de cele mai multe ori „simplă” şi determina doar o stânjeneală datorata înălţimii sale inferioare fata de a altor băieţi de vârsta lui. In absenţa dezvoltării testiculelor se impune o consultaţie ce permite să se elimine o eventuală cauză endo­crină (insuficienţă testiculară).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica