Ptozis (blefaroptoză, ptosis)

Prăbuşirea permanentă totală sau parţială a pleoapei superioare, de origine congenitală sau dobândită (afectează de cele mai multe un singur ochi şi nu ambii )

Un ptozis este provocat de slăbirea muşchiului ridicător al pleoapei superioare sau de o anomalie de inervare a acestui muşchi, poate apărea la naştere, poate surveni în cursul vieţii (procesul natural de îmbătrânire) sau poate fi urmare a unui traumatism, unei operaţii chirur­gicale asupra ochilor (cataractă) sau unei boli .

Un ptozis congenital care acoperă parţial sau total pupila trebuie să fie operat rapid pentru a evita diminuarea acuităţii vizuale (copilul poate pierde treptat vederea prin nefolosirea ochiului).

Dacă ptozisul nu alterează vederea operaţia se efectueaza când copilul atinge vârsta de 4 ani. Metoda chirurgicala consta in scurtarea muşchiului ridicător al pleoapei care necesită uneori să se intervină în mai multe reprize. Un ptozis datorat îmbătrânirii naturale este operat dacă deranjează vederea.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal