Prostata: ce este glanda prostată?

Glandă sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub colul vezical, chiar în faţa rectului.

Prostata are forma unei castane şi cântăreşte 15-20 grame.

Prostata ca şi veziculele seminale face parte dintre glandele seminale accesorii care fabrică plasma seminală de la care se formează sperma. Secreţiile prostatice se află sub controlul androgenilor (hormoni masculini secretaţi de către testicule).

Examene ale prostatei :

Tuseul rectul este un examen foarte simplu şi de încredere,  el ar trebui să fie realizat anual cu scopul de a depista un adenom sau un cancer al prostatei la bărbatul trecut de 50 ani.

Examenele bacteriologice sunt examenul citobacteriologic al urinei (E.C.B.U.) şi examenul secreţiilor prostatice prac­ticat în caz de scurgere uretrală sau după un masaj prostatic.

Dozarea sangvină a PSA (antigenul prostatic specific) permite uneori să se detecteze un cancer al prostatei care încă nu s-a manifestat clinic.

Ecografia prostatică practicată pe cale endorectală permite evaluarea foarte precisă a structurii şi volumului prostatei.

Biopsia prostatică permite confirmarea diagnosticului unui cancer al prostatei. Acest examen este realizat pe cale endorectală sub control ecografic. Examenul nu necesită anestezie.

Urografla intravenoasă serveşte la evaluarea prezentei unui adenom de prostată ce influenteaza asupra micţiunii şi asupra rinichilor.

Principalele boli ale prostatei sunt adenomul, cancerul, prostatita (infecţie acută sau cronică), abcesul, chistul şi litiaza.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?