Poliomielita anterioară acută (poliomielită)

[poliomielita]

Boală virală acută provocată de un enterovirus, poliovirusul care distruge neuronii motori ai coarnelor măduvei spinării şi nucleii motori ai nervilor cranieni si conduce la o paralizie a muşchilor inervaţi de aceşti neuroni.

Virusul se transmite prin ingestia de apă sau de alimente contaminate.

In general infecţia nu conduce la inbolnavire decât într-un număr restrâns de cazuri, incubaţia este  de 8 zile (adesea vara sau toamna) si se manifesta printr-o stare infecţioasă de tip gripal (tulburări intestinale, curbaturi, febră ridicată, dureri musculare însemnate), prin dureri vii de cap care corespund unei meningite cu lichid cefalorahidian limpede şi uneori printr-o retenţie de urină.

Paraliziile se instalează întotdeauna în timpul fazei febrile care durează aproximativ 5 zile. Ele apar în mod neregulat şi asimetric cu absenţa reflexelor la partea atinsă si pot fi totale pentru unii muşchi, parţiale pentru alţii şi se instalează rapid o atrofie a muşchilor. Paraliziile afec­tează motricitatea membrelor (izolat sau în asociere), rachisul, musculatura abdominală şi în cazurile cele mai grave şi mai rare ele pot să se întindă la muşchii respiraţiei şi ai deglutiţiei.

Sechelele musculare constituie gravitatea ulterioară a poliomielitei (mai ales la copil) : atrofie a muşchilor, refracţii, defecte de creştere ale unuia sau mai multor membre cu tulburări trofice, care necesită intervenţii de chirurgie ortopedică a membrelor sau a coloanei verte­brale în caz de cifoscolioză.

Paraliziile regresează mai mult sau mai puţin complet, de cele mai multe ori parţial, înce­pând cu a cincisprezecea zi până la maximum 2 ani.

Nu există un tratament antiviral specific al poliomielitei, singura terapeutică fiind reeducarea, care permite limitarea deformaţiilor scheletului şi ale retracţiilor musculare. Kineziterapia trebuiesă fie întreprinsă precoce, de la dispariţia febrei, şi în mod continuu.

Vaccinarea când este corect aplicată (3 imunizări în primul an de viaţă, urmate de un rapel în anul următor, apoi de un rapel la fiecare 5 ani) protejează împotriva acestei boli.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea