Poliomielita anterioară acută (poliomielită)

[poliomielita]

Boală virală acută provocată de un enterovirus, poliovirusul care distruge neuronii motori ai coarnelor măduvei spinării şi nucleii motori ai nervilor cranieni si conduce la o paralizie a muşchilor inervaţi de aceşti neuroni.

Virusul se transmite prin ingestia de apă sau de alimente contaminate.

In general infecţia nu conduce la inbolnavire decât într-un număr restrâns de cazuri, incubaţia este  de 8 zile (adesea vara sau toamna) si se manifesta printr-o stare infecţioasă de tip gripal (tulburări intestinale, curbaturi, febră ridicată, dureri musculare însemnate), prin dureri vii de cap care corespund unei meningite cu lichid cefalorahidian limpede şi uneori printr-o retenţie de urină.

Paraliziile se instalează întotdeauna în timpul fazei febrile care durează aproximativ 5 zile. Ele apar în mod neregulat şi asimetric cu absenţa reflexelor la partea atinsă si pot fi totale pentru unii muşchi, parţiale pentru alţii şi se instalează rapid o atrofie a muşchilor. Paraliziile afec­tează motricitatea membrelor (izolat sau în asociere), rachisul, musculatura abdominală şi în cazurile cele mai grave şi mai rare ele pot să se întindă la muşchii respiraţiei şi ai deglutiţiei.

Sechelele musculare constituie gravitatea ulterioară a poliomielitei (mai ales la copil) : atrofie a muşchilor, refracţii, defecte de creştere ale unuia sau mai multor membre cu tulburări trofice, care necesită intervenţii de chirurgie ortopedică a membrelor sau a coloanei verte­brale în caz de cifoscolioză.

Paraliziile regresează mai mult sau mai puţin complet, de cele mai multe ori parţial, înce­pând cu a cincisprezecea zi până la maximum 2 ani.

Nu există un tratament antiviral specific al poliomielitei, singura terapeutică fiind reeducarea, care permite limitarea deformaţiilor scheletului şi ale retracţiilor musculare. Kineziterapia trebuiesă fie întreprinsă precoce, de la dispariţia febrei, şi în mod continuu.

Vaccinarea când este corect aplicată (3 imunizări în primul an de viaţă, urmate de un rapel în anul următor, apoi de un rapel la fiecare 5 ani) protejează împotriva acestei boli.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.