Poliartrita reumatoidă

Boală reumatismală inflamatorie, ce face parte din categoria bolilor autoimune (organismul produce anticorpi îndreptaţi împotriva propriilor lui ţesuturi), caracterizată printr-o afectarea a sinovialei (membrana conjunctivă care căptuşeşte faţa internă a articulaţiilor).

Poliartrita reumatoidă afectează îndeosebi articulaţiile membrelor, de gravitate variabilă, în general bilateral şi simteric (apare intre 40-60 de ani), afecteaza rar coloana vertebrală. Articulaţiile sunt umflate, înţepenite, deformate, dureroase, mai ales noaptea şi dimineata. Boala cronică evoluează în mod imprevizibil prin pusee întrerupte de perioade de remisiune, după câţiva ani de evoluţie poliartrita reumatoidă poate cuprinde si alte ţesuturi conjunctive decât cele ale articulaţiilor (tendoanele, pielea, pericardul, plamanii). Arterele de calibru mic se inflamează, pro­vocând tulburări senzitive (amorţire, furnicături) şi motorii (paralizia unui nerv) sau o necroză cutanată. Poliartrita reumatoidă se asociază adesea cu sindromul lui Gougerot-Sjogren (ochii uscaţi, gura uscată), mai rar cu sindromul lui Felty (splină mare, scăderea nivelului sangvin de globule albe).

Diagnos­ticul in prima faza se pune pe baza simptomelor (distribuţiei şi cronicităţii afectarii articulare),

dozările sangvine pun in evitenta semne inflamatorii apoi semne imunologice (factor reumatoid, anticorpi antinucleari ). Punctionarea articulaţie afectate (se scoate un lichid inflamator) urmata de  biopsia sinovialei pune în evidenţă o infla­maţia ; dupa o perioada de circa 1-2 ani  factorul reumatoid poate fi decelat în serul a 70% dintre pacienţi. Radiografia scoate in evidenta eroziuni osoase .

Tratamentul este permanent şi se bazează pe antiinflamatoare, în tratamentul de fond sunt prescrise mai ales sărurile de aur, antipaludicele, D-penicilamina, chiar imunosupre­soarele. Tratamentele locale constau în prevenirea apariţiei deformaţiilor (infiltraţiile cu corticosteroizi, sinovio-ortezele, ablaţia sinovialei prin chirurgie convenţională sau pe cale endoscopică ).  Curele termale sunt contraindicate în perioada evolutivă

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica