Plaman

Organ al respiraţiei ce permite asimilarea de oxigen şi eliminarea dioxidului de carbon din sânge.

Plămânii sunt amplasati în cuşca toracică, se spri­jină pe diafragm şi sunt înconjuraţi fiecare de o membrană, pleura. Plămânul drept este format din 3 lobi legaţi unul de altul, iar cel stâng din 2 lobi. Aerul pătrunde prin trahee catre bronhii care se divid în bronhii de dimensiuni din ce in ce mai mici trece apoi în bronhiole (bronşiole) iar la extremitatea lor se află foarte numeroşi saci microscopici (alveolele). Hematoza – transferul oxi­genului din aer către sânge si eliminarea în sens invers a dioxidului de carbon sangvin se produce la nivelul reţelei de capilare sangvine ce sunt prezente in peretele fin al alveolelor.

Un singur plămân este suficient pentru a asigura schim­burile gazoase necesare vieţii.

Afecţiunile plămânului sunt denumite pneumopatii (pneumonie, tuberculoză pulmonară, abces, embolie pulmonară, pneumoconioză, fibroză, alveolită etc.), bronhopneumopatie caracterizeza o afectare difuză insotita de leziuni ale bronhiilor (bronşită, astm, emfizem pulmonar) sau poate fi afectat de tumorilor benigne (chisturi, abcese) sau maligne (cancer bronhopulmonar).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica