Parotidită

[glanda principala salivara]

Inflamaţie a glandei parotide (principala glandă salivară).

Parotidită poate fi de origine virală (cea mai frecventă) sau bacteriană.

Parotidita virala  (în cazul oreionului) este insotita de o febră moderată şi o umflătură dureroasă a celor două parotide. Tratamentul este cel al bolii în cauză.

Parotidita bacteriană (purulentă) este prezenta în general la o persoană în vârstă a cărei stare bucodentară este precară sau care suferă de o boală ce provoacă o deshidratare. Semnele sunt aceleaşi ca şi cele ale unei parotidite virale dar mai marcate şi unilaterale iar din orificiul canalului lui Stenon (canalul excretor al glandei parotide) la înălţimea molarilor superiori se scurge puroi. Tratamentul este cel al simptomelor (îngrijirea gurii) isotit de administrarea de antibiotice pe cale orală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sorina Fredholm, antreprenor de wellness: Trucuri pentru preparate vegane gustoase