Mola hidatiformă

Tumoră, in general benignă, formată printr-o degenerare a vilozităţilor coriale ale placentei în timpul sarcinii, data de o anomalia cromozomială de origine masculină.

Mola hidatiformă este o boală a trofoblastului, stratul extern al oului implantat în mucoasa uterină, la originea corionului (membrana exterioară), apoi a placentei. Sarcina, numită atunci molară, nu este niciodată dusă la termen.

Degenerescenţa trofoblastului antrenează o secreţie ridicată de hormon coriogonadotrofic (h.C.G.), responsabil de apariţia unor tulburări ale sarcinii (vărsături, hemoragii). Nivelul acestui hormon este măsurat prin dozare sangvină. La examinare, uterul pare mai dezvoltat decât pentru vârsta teoretică a sarcinii.

Tratamentul precoce al molelor hidatiforme clasice dă rezultate excelente. Acesta constă în retragerea conţinutului uterului prin chiuretaj aspirativ, în supra­vegherea revenirii la normal a nivelului de hormon corionic gonadotrofic şi în instituirea unui tratament prin chimioterapie (metotrexat). O molă invazivă trebuie tratată ca un cancer şi necesită adesea o chimioterapie.

Supravegherea unei femei care a avut o sarcină molară trebuie să fie urmată timp de cel puţin un an, cu scopul de a permite depistarea rapidă a unei eventuale recidive, pusă în evidenţă printr-o creştere a niveluli de hormon corionic gonadotrofic. Orice nouă sarcină este cu desăvârşire nerecomandată în această perioadă, cu scopul de a nu stânjeni supravegherea.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica