Mielom multiplu (boala a Iui Kahler)

[boala a Iui Kahler]

Proliferare malignă a plasmocitelor în măduva osoasă.

Subiectul prezinta o creştere anormală a pro­ducerii unui singur tip de imunoglobulină pentru un mielom anume, plasmocitele secretă substanţe care conduc treptat la distrugerea ţesutului osos (prezenta durerilor osoase), anemie .

Diagnosticul se pune pe baza analizei proteinelor din ser prin electroforeză, prin puncţia măduvei ce pune în evidenţă plasmocitele, şi prin radiografii ale oaselor ce releva zone de rarefiere a ţesutului osos de formă sferică cu limite clare (lacune sau carii osoase).

Daca nu se incepe un tratament adecvat evoluţia conduce la o creştere a distrugerilor osoase (riscul de fracturi spontane), hipercalcemie, insuficienţă renală, anemie.

Tratamentul utilizeaza chimioterapie, un tratament de întreţinere cu interferon. La subiecti sub 50 de ani se recurge la o chimioterapie intensivă şi eventual o grefă de măduvă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Tags:
Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Asist. univ. dr. Ștefania Iancu: reabilitarea fixă imediată în stomatologie