Întârziere a cresterii intrauterine

[hipotrofie]

Intarziere a creşterii fătului în timpul sarcinii ducând la o greutate mai mică de 2,5 kilograme pentru un nou-născut la termen.

Poate fi cauzata de factori de origine maternă: slăbire, carenta alimentara, tabagism, consum de droguri, anomalii ginecologice, boli survenite în cursul sarcinii (hipertensiune arterială, preeclampsie). O proastă nutriţie sangvină sau o insuficientă oxigenare a fătului conduce la o suferinţă fetală acută şi de prematuritate. Alti factori ce influenteaza cresterea : o patologie a oului (anomalie a placentei) sau a cordonului (în caz de sarcină multiplă), predispoziţie familială sau etnică, anomalie cromozomială, nanism, malformaţie, infecţie embrionară sau fetală (citomegalovirus, rubeolă, toxoplasmoză).

Orice depistare antenatală a întârzierii de creştere intrauterină implica căutarea unei cauze şi la propunerea către mamă a unui tratament adaptat.

Intârziere de creştere intrauterină poate conduce la aparitia de complicaţii: scăderea temperaturii, hipoglicemia (scăderea nivelului sangvin de glucoză, element necesar pentru nevoile energetice ale creierului), hipocalcemie (scăderea nivelului sangvin al calciului, element necesar formării oaselor).

Copiii născuţi la termen care prezintă o întârziere moderată a creşterii intrauterine şi care n-au fost supuşi unei suferinţe fetale acute pot rămâne, cu mama lor in maternitate. Nou-născutul este plasat câteva ore sau zile într-un incubator pentru a fi încălzit, hranit în mod precoce pentru a preveni sau a trata o hipoglicemie, nivelul glicemiei fiind controlat în mod regulat. Copiii care suferă de o întârziere severă a creşterii intrauterine, sunt născuţi înainte de termen, sunt purtători ai unei anomalii, sunt transferaţi în unităţi de neonatalogie unde fac obiectul unor îngrijiri intensive.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being