Hepatita virală

Inflamaţie a ficatului cauzata de o infecţie virală, leziunile ficatului fiind cauzate virus şi de reacţia imunitară (anticorpii bolnavului).

Virusurile hepatotrope afecteaza aproape exclu­siv ficatul si sunt de tip : A, B, C, D şi E.

Virusul A – produce hepatita A, transmitere pe cale digestivă prin apă, materii fecale şi fructe de mare contaminate. Nu are evolutie conica.

Virusul B – produce hepatita B, transmitere sexuala, sangvin sau fetomatern (de la mamă la fetus).

In 3 -5% din cazuri devine conic.

Virusul C – produce hepatita C, transmitere sexuala, sangvin sau fetomatern (de la mamă la fetus).

Evolutia duce la cronicizare intr-o pondere mai mare de cazuri.

Alti virusi care afectează ficatul sunt virusul lui Epstein-Barr, agentul mononucleozei infecţioase, citomegalovirusul. Virusi ai gripei, rubeolei sau arbovirusuri pot cauza o afectare a ficatului.

Perioada de incubaţie este de 15 – 45 zile pentru hepatita A şi de la 45 la 160 zile pentru hepatita B. Perioada de invazie durează între două şi şase zile si se caracterizează printr-un sindrom pseudogripal: febră, dureri articulare şi musculare, oboseală si uneori erupţie cutanată.  Este urmata de apariţia unei îngălbeniri, urine închise la culoare şi scaune decolorate, oboseală persistentă, pierdere a poftei de mâncare, greţuri. Unele hepatite virale pot fi asimoptomatice.

Hepatitele grave, fulminante, produse de virusul B şi virusul C, au o evoluţie severă cu semne de insufi­cienţă hepatică (confuzie mintală, encefalopatie, hemoragii). Hepatitele cronice persistente au o evoluţie lungă, simptomele persistand mai mult de 6 luni.

Hepatitele cronice active cu evoluţie pe mai mult de 6 luni şi caracteristici histologice ca cele cu virusuri B şi C prezinta riscul aparitiei unei insuficienţe hepatice şi a unui cancer al ficatului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?