Gonadotrofină

[gonadostimulina, hormon gonadotrop]

Hormon secretat de hipofiză (glandă endocrină situată la baza creierului), care stimulează activitatea şi secreţia hormonală a gonadelor (ovare şi testicule).

Există două gonadotrofine: hormonul luteinizant (luteotrofină sau LH) şi hormonul foliculostimulant (foliculotropină sau FSH), prezenti atat la bărbat cat şi la femeie.

Producerea lor de către hipofiză este data de eliberarea de gonadoliberina.

La femeie gonadotrofinele sunt indispensabile desfăşu­rării normale a ovulaţiei şi producerii de estradiol şi de progesteron, hormoni care pregă­tesc mucoasa uterină pentru o eventuală implantare a unui ou fecundat.

La bărbat, gonadotrofinele determina producerea de androgeni şi de spermatozoizi.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate