Eczema

Afecţiune cutanată alergică, acută sau cronică, caracterizată prin zone roşii supraînălţate de mici vezicule pruriginoase.

Eczema alergică de contact (dermita de contact) apare la contact repetat cu o substanţă alergică (detergenţi, substanţe medica­mentoase, etc).

Eczema atopică (eczema consti­tuţională sau dermatită atopică) este frecventă la sugar si afectează subiecţii predispuşi ereditar la alergii (atopie). Puseele si manifestarile sunt declanşate de către pneumalergene (praf de casă, animale microscopice ca acarienii, polenuri) sau de către alte alergene prezente în unele alimente (lapte, ouă, soia etc).

Eczema prin sensibilizare internă este cauzată de prezenţa unui focar infecţios, complicaţie data cel mai des de administrarea de medicamente alergizante

Eczema acuta se manifestă prin apariţia de plăci de un roşu aprins slab delimitate, pruriginoase ce evoluaza in vezicule (băşici minuscule). Veziculelor se sparg dand nastere la cruste de grosimi variabile  mai mult sau mai puţin groase ce dispar in 1-2 saptamani lasand in urma lor cicatrice de culoare roz.

Eczemele cronice se clasifică în 3 categorii : uscate, lichenifiate, dishidrozice.

Tip uscat – se manifesta prin placarde roşii şi cu cruste slab delimitate cu descuamare fină sau în lambouri mari.

Tip lichenifiat – se manifesta prin zone de piele groasă şi de culoare violet-purpuriu, parcurse de şanţuri cu desen cu romburi;

Tip dishidrozic – se manifesta prin prezenta de vezicule pe feţele laterale ale degetelor cese pot rupe formand cruste sau fisuri.

Tratamentul este cel al cauzei. Inlaturarea contactului cu alergenul, suprimarea pneumalergenelor (acarienii) a alergenelor alimentare, desensibilizare (injecţii repetate cu alergene în doze foarte mici) poate fi întreprinsă în unele cazuri de eczemă atopică. In caz de eczemă prin sensibilizare internă sunt utilizatea anti­bioticele. Alte tratamente vizează suprimarea sau diminuarea simptomelor locale sau generale. Tratamentul general constă în admi­nistrarea orală de antihistaminice cu scopul de a calma mâncărimile.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being