Ciclul menstrual – definiție și fazele ciclului menstrual

Interval în medie de 28 de zile în cursul căreia se produc o succesiune de procese fiziologice, prezent la femeie de la pubertate până la menopauză (este întrerupt in perioadele de sarcină sau prin contracepţie hormonală).

Ciclul menstrual este caracterizat de doua faze,  faza foliculară (aproximativ 14 zile) şi cea Iuţeală.

Faza foliculară –  hipofiza secreta hormon foliculostimulant (FSH) ce conduc la maturarea mai multor foliculi ovarieni (doar unul ajunge la maturitate) care la randul lor secretă estrogenii ce produc o îngroşare a mucoasei interne a uterului (endometrului) şi secreţia de gleră cervicală (influenteaza mobilitatea spermatozoizilor).

Faza Iuţeală este declansata de o creştere uşoară a nivelului de estrogeni care face ca hipofiză sa elibereze hormon luteinizant (LH), care provoacă ovulaţia şi transformarea foliculului rupt în corp galben. Corpul galben secretă progesteron (creşte temperatura corporală) si face glera cervicală improprie ascensiunii spermatozoizilor şi pregateste endometrul pentru o eventuală nidaţie a oului.

Dacă ovulul nu este fecundat, corpul galben se ofileşte şi degenerează. Scaderea nivelului de progesteron provoaca descuamarea endometrului care este eliminat sub forma scurgeri menstruale (menstre). Un nou ciclu poate sa reînceapa.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica