Ciclul menstrual – definiție și fazele ciclului menstrual

Interval în medie de 28 de zile în cursul căreia se produc o succesiune de procese fiziologice, prezent la femeie de la pubertate până la menopauză (este întrerupt in perioadele de sarcină sau prin contracepţie hormonală).

Ciclul menstrual este caracterizat de doua faze,  faza foliculară (aproximativ 14 zile) şi cea Iuţeală.

Faza foliculară –  hipofiza secreta hormon foliculostimulant (FSH) ce conduc la maturarea mai multor foliculi ovarieni (doar unul ajunge la maturitate) care la randul lor secretă estrogenii ce produc o îngroşare a mucoasei interne a uterului (endometrului) şi secreţia de gleră cervicală (influenteaza mobilitatea spermatozoizilor).

Faza Iuţeală este declansata de o creştere uşoară a nivelului de estrogeni care face ca hipofiză sa elibereze hormon luteinizant (LH), care provoacă ovulaţia şi transformarea foliculului rupt în corp galben. Corpul galben secretă progesteron (creşte temperatura corporală) si face glera cervicală improprie ascensiunii spermatozoizilor şi pregateste endometrul pentru o eventuală nidaţie a oului.

Dacă ovulul nu este fecundat, corpul galben se ofileşte şi degenerează. Scaderea nivelului de progesteron provoaca descuamarea endometrului care este eliminat sub forma scurgeri menstruale (menstre). Un nou ciclu poate sa reînceapa.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?