Cezariana – definitie, cazurile când e necesară

Cezariana este metoda chirurgicală care consta in extragerea unui nou-născut din uterul mamei.

Utilizata in cazul de : disproporţie fetopelviană (făt prea mare pentru bazinul mamei), placenta praevia (inserţia joasă a placentei), prezentarea proastă a fătului (cu umărul, în poziţie transversală), stare gravă a mamei la sfârşitul sarcinii (hipertensiune arterială, toxemie, coagulopatii), suferinţa fetală acută.

Intervenţia se face sub anestezie gene­rală sau peridurală. Incizia se face pe abdomen, la înălţi­mea culmii pubisului şi cel mai des în sensul orizontal (permite o cicatrizare solidă şi estetică), suturarea se executa cu fire rezorbabile, cicatricea este închisă cu fire sau cu agrafe care sunt scoase între a şasea şi a noua zi.

Complicaţiile sunt rare şi diminuate de folosirea preventivă a antibioticelor şi anticoagulantelor. O femeie poate avea 3 sau 4 nasteri consecutive prin cezariena dacă cicatrizarea este bună.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being