Carotida (arteră)

Arteră a gâtului şi a capului.

Există 2 carotide primitive (dreaptă si stângă) pozitionate de o parte şi de alta a traheei, pornind de la baza gâtului până la înălţimea larginelui unde se divid fiecare în 2 ramuri principale (carotida internă şi carotida externă).

Carotidele au două zone sensibile de fiecare parte a gâtului; sinusul carotidian (rol in reglarea tensiunii arteriale) şi corpusculul carotidian sau glomusul carotidian (rol în reglarea saturării în oxigen a sângelui şi în funcţionarea respiraţiei).

Intreruperea tranzitorie a circulaţiei într-o arteră carotidă poate provoca un accident ischemic tranzitoriu (A.I.T.). Ocluzia uneia dintre aceste artere poate produce un accident vascular cerebral (A.V.C.).

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica