Boală cronică degenerativă caracterizată de depuneri de grăsimi şi colesterol pe pereţii arterelor, urmată în timp de sclerozarea acestora. Este afecţiunea situată pe primul loc în Europa la capitolul cauze de deces la adulţi.
Principalele cauze de apariţie a aterosclerozei sunt: ereditatea, hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de alcool şi tutun, hipercolesterolemia.
Iniţial, ateroscleroza nu are semne, dar odată cu multiplicarea sau creştere anumărului plăcuţelor depuse pe artere apar: angina pectorală, AIT (accident ischemic tranzitoriu), vertij. În stadii mai avansate, ateroscleroza afectează serios organismul – apar insuficienţa coronariană, infarctul de miocard, insuficenţă sau chair infarct renal, accidente vasculare, insuficienţa circulatorie periferică, hipertensiunea arterială.
Tratamentul trebuie insitituit precoce. Se au în vedere măsurile de prevenire – renunţarea la fuma t[Î alimentţie bogată în grăsimi, sport. Când se decide instituirea tratamentului, se utilizează scheme personalizate,ce cuprind vasodilatatoare, antiagregante plachetare, hipocolesterolemiante. Unoeri se ajunge până la grefă de arteră sau chiar amputarea unui membru a cărui circulaţie a fost iremediabil afectată.