Arsură

Afectarea pielii sau mucoaselor prin expunere la temperaturi ridicate sau foarte scăzute, sau prin contcat cu substanţe chimice corozive.

Agenţii cauzatori de leziune pto fi: apa fierbinte, flacără, corp splid încâlzit, acizi, baze, arc electric, radiţii. Oric earusră ce depăşeşte graudl întâi – înroşire apeilii şi eventual o descumare ultrioară trebuie prezentate la medic. Acolo se efectuează consult şi tratamentul corect, acasă fiind permise doar izolarea zonei cu pansament steril sau curt, compresă rece cu apă proaspăt. Bulele sau flictenele (băşici cu conţinut lichid) nu se sparg ci se tratează la spital.

Arsurile stadiul doi pot fi superficiale, cu lezarea epidermului şi o parte a dermului, sau profunde, dar pe zone mici.
Primul ajutor constă în răcorirea peilii (apă rece curată), încercare de înlăturare a hainelor, dar cu grija şi oprire dacă pacientul acuză dureri prea mari, apoi pansare lejeră cu faşă sterilă sau curată, eventual badijonare cu un antiseptic diluat. Nu se sparg băşicile şi flictenele, se hidratează pacientul, se adminsitrează un analgezic şi se transportă imediat la medic. În cazul arsurilor profunde – gradul trei-patru – nu se desprinde îmbrăcămintea de pe corp (decât dacă a agentul provocator a fost apa fierbinte sau un solvent, produs caustic), se izolează cu cerceafuri curate şi se transportă imediat la spital.

Tratamentul se instituie rapid de catre echipa medicală, în centrele specializate, recuperarea depinzând de gradul arsurii, de mărimea zonei afectate, de alte organe implicate, vârsta, alte afecţiuni concomitente.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Tags:
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica