Angiografie

Procedură de examinare raidologică indicată atunci când se doreşte obţinerea unor informaţii de detaliu despre aspectul şi funcţionalitatea unui vas sanguin şi al ramificaţiilor lui.
Cele mai frecvente sunt angiografiile vaselor cardiace, a sistemului arterial şi venos al sistemului nervos central, al membelor sau unor organe interne. Se pot depista şi vizualiza stenoze, ocluzii, prezenţa plăcilor de aterom, sau a unui tromb. Uneori se pot depista defecte de tip disecţie a pereţilor arteriali, anevrisme. Se mai recomandă pentru a reface diametrul unui vas prin angiplastie, sau vizualiza reţeaua vasculară a unei tumori – pe aceeaşi cale se poate practica în acest caz şi introducerea de medicamente chimioterapice direct în sistemul circulator al tumorii.

Examinarea presupune introducerea în sistemul circulator a unei substanţe de contrast pe bază de iod prin intermediul unui cateter într-una din arterele sau venele mari, până la nivelul vasului de examinat şi efectuarea de radiografii în serie. Nu se practică la gravide, la astmatici, persoane cu alergii variate şi la persoanele alergice la iod, sau la care testarea prealabilă la produsul de injectat a dus la apariţia unei reacţii alergice. Dacă este absolut necesară, se poate face sşi la persoane alergice, dar numai după ce pacientul urmează un tratament cu antialergice timp de câteva zile înainte de examinare.

În afară de angiografia radiologică se mai utilizează angiografia digitală, imaginile fiind obţinute cu ajutorul unei camere. În ultimii ani s-a dezovltat şi tehnica ce permite realizarea angiografiei sub câmp de rezonanţă magnetică nucleară (RMN).
Această exmainare se efectuează cu spitalizare de 1-2 zile. Introducerea cateterului se face după aplicarea anesteziei locale, uneori generală. Pacientul este supravegheat permanenet e toată durata spitlaizării şi procedurii medicale.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica