Angiografie

Procedură de examinare raidologică indicată atunci când se doreşte obţinerea unor informaţii de detaliu despre aspectul şi funcţionalitatea unui vas sanguin şi al ramificaţiilor lui.
Cele mai frecvente sunt angiografiile vaselor cardiace, a sistemului arterial şi venos al sistemului nervos central, al membelor sau unor organe interne. Se pot depista şi vizualiza stenoze, ocluzii, prezenţa plăcilor de aterom, sau a unui tromb. Uneori se pot depista defecte de tip disecţie a pereţilor arteriali, anevrisme. Se mai recomandă pentru a reface diametrul unui vas prin angiplastie, sau vizualiza reţeaua vasculară a unei tumori – pe aceeaşi cale se poate practica în acest caz şi introducerea de medicamente chimioterapice direct în sistemul circulator al tumorii.

Examinarea presupune introducerea în sistemul circulator a unei substanţe de contrast pe bază de iod prin intermediul unui cateter într-una din arterele sau venele mari, până la nivelul vasului de examinat şi efectuarea de radiografii în serie. Nu se practică la gravide, la astmatici, persoane cu alergii variate şi la persoanele alergice la iod, sau la care testarea prealabilă la produsul de injectat a dus la apariţia unei reacţii alergice. Dacă este absolut necesară, se poate face sşi la persoane alergice, dar numai după ce pacientul urmează un tratament cu antialergice timp de câteva zile înainte de examinare.

În afară de angiografia radiologică se mai utilizează angiografia digitală, imaginile fiind obţinute cu ajutorul unei camere. În ultimii ani s-a dezovltat şi tehnica ce permite realizarea angiografiei sub câmp de rezonanţă magnetică nucleară (RMN).
Această exmainare se efectuează cu spitalizare de 1-2 zile. Introducerea cateterului se face după aplicarea anesteziei locale, uneori generală. Pacientul este supravegheat permanenet e toată durata spitlaizării şi procedurii medicale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Urticaria: cauze și tratament