Angeită

[Vasculită ]

Apariţia unui proces inflamator la nivelul peretelui unui vas sanguin. Această inflamaţie poate fi punct de pornire a unor complicaţii tip reacţie autoimună, alergie, îngustarea canalului vasului afectat sau chiar obstruarea lui completă (în funcţie de amploarea inflamaţiei).

Consecinţa este cel mai ales reprezentată de scăderea sau întreruperii irigării ţesutului, organelor pe care le deservea vasul respectiv.

Mai frecvent sunt semnalate următoarele tipuri de angeite:

Trombangeita obliterantă – apare la nivelul memebrelor, debutând cu modificări ale coloraţiei pielii, dureri, parestezii şi amorţeli, mergând până la necroza ţesuturilor;

Boala lui Horton sau arterita temporală (arterita cu celule gigante), apare la vârste de peste 50 de ani, de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Artera temporală este palpabilă şi zona sensibil; la atingere, apar dureri la masticaţie, dureri de cap, tulburări de vedere, zgomote în urechi, stare generală alterată, uneori şi febră, astenie, scădere în greutate.

Arterita Takayashu – afectează vasele carotide şi subclaviculare. Fluxul sanguin al membrului superior practic reduce cantitatea care vone de la inimă şi s-ar duce în mod normal şi către creier, adică exact ce nu se întâmplă în mod normal, când periferia este sacrificată pentru a întreţine organele vitale, respectiv creierul.;

Periaterită nodoasă – face parte din afecţiunile cu mecanism autoimun, implicand artere din mai multe regiuni ale corpului şi apariţia de semne la nivel cutatant, dureri în zona toracică sau abdominală;

Angeită cutanată – inflamaţia vaselor din tegument, consecinţa fiind apariţia unor zone roşii la nivelul periferic, ce se permanentizează şi nu dispar la presiune, urmate de apariţia de leziuni ulcerative prin scăderea irigării şi hrănirii normale a ţesutului cutanat.

Tratamentul se face în funcţie de tipul angeitei – medicamentos (antiinflamatoare steroidiene, imunodepresoare), intervenţie de chirurgie vasculară.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica