Amigdalită

Afecţiunea caracterizată prin inflamarea acută sau cronică a amigdaleor – cel mai frecvent a celor palatine sau linguale.

Cauza este infecţioasă şi se poate complica cu apariţia unui flegmon amigdalian – un proces flegmonos (deci cu inflamaţie şi acumulare de puroi), ce cuprinde peretele faringelui, dinspre amigdala afectată. Apar durere şi dificultate la înghiţit, febră, ganglioni palpabili în zona gâtului, halenă neplăcută, fundul gâtului roşu. Dacă pe fondul roşu apar şi depozite alb-gălbui trebuie mers în cel mai scurt timp la medic.

Flegmonul amigdalian (sau periamigdalian) este şi el o urgenţă ce reclamă prezentarea la medic datorită imposibilităţii şi durerilor la înghiţire, chiar şi pentru apă, alăaturi de starea generală alterată.

Tratamentul constă în general din administrare de antibiotic şi antiinflamatorii, uneori se recurge şi la intervenţie chirurgicală (incizie sub anestezie locală şi drenaj în cazul flegmonului periamigdalian, excizie în cazul amigdalelor inflamate).

Este tratamentul recomandat, în funcţie de caz, când infecţiile amigdalelor se repetă foarte des şi afectează starea generală şi creşterea copilului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?