Amigdală

[tonsilă]

Glandă limfatică aflată la nivelul faringelui, cunoscută şi sub numele de tonsilă. Fiecare amigdală se află într-o depresiune numită criptă amigdaliană. De o parte şi de alta a omuşorului se pot observa amigdalele palatine.

În afară de acestea, în regiunea cavităţii bucale şi naso-faringelui se mai găsesc şi amigdalele linguale – la baza limbii, amigdalele faringiene, amigdalele velo-palatine – în spatele vălului palatin, amigdalele tubare – aproape de orificiile de deschidere în faringe a trompelor lui Eustachio.

Organe limfoide, amigdalele participă la apărarea antiinfecţioasă, producând globule albe şi anticorpi chiar la nivelul căilor respiratorii superioare. Când scade capacitatea lor de a forma eficient anticorpi, consecutiv infecţiilor repetate, apare creşterea în volum şi infectarea lor, fiind necesar tratament prin îndepărtare chirurgicală (amigdalectomie sau adenoidectomie) sau administrare unei scheme medicamentoase.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica