Amibiază

Afecţiune încadrată în bolile parazitare, agentul incriminat fiind amiba, Entamoeba hislolytica.Boala apare la persoanele care locuiesc în ţări tropicale unde săracia nu permite o igienă corespunzătoare şi o dezinfectare eficace a apei potabile sau menajere.

Prevenirea se face prin fierberea apei destinată consumului sau preparării hranei, folosire de apă îmbuteliată, spălarea cu apă fiartă a fructelor şi legumelor, evitarea consumului de alimente din surse neverificate. Persoanele care tranzitează acesta zone sunt expuse de asemenea la infestarea cu amibă, mai precis cu forma chistică.

Aceste chisturi ajung în tubul digestiv uman, mai frecvent la nivelul colonului, în stratul superficial al mucoasei intestinale. Apoi pătrund mai adânc, în grosimea peretelui intestinal, în această fază declanşându-se şi boala.

Apar următoarele tulburări: diaree cu pierdere de sânge, dureri intestinale puternice, durere de ficat, febră, stare generală alterată, respiraţie cu dificultate datorită creşterii în volum a  ficatului sau a infectării directe a plămânului. Complicaţiile pot fi: abces al ficatului, abces al nivelul plămânilor, al creierului, rinichilor sau la nivelul altor organe, rupturi ale acestor abcese, hemoragii importante.

Se efectuează investigaţii amănunţite: examen coproparazitologic microscopic, dozare anticorpilor specifici în sânge, ecografie, tomografie sau RMN. Se tratează medicamentos, intervenţiile chirugicale fiind necesare în cazul dezvoltării complicaţiilor aminitite. 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica