Adolescenţă

Perioada de viaţă cuprinsă între vârsta de copil mare sau pubertate şi vârsta adultă, adică începând de la 11-13 ani al fete şi de la 13-15 ani la băieţi.

Din punct de vedere al modificărilor fizice, în adolescenţă creşterea este mai rapidă, mai întâi la fete apoi băieţi; se definitivează dezvoltarea gonadelor – ovarele sau testiculele – şi apar caracterele secundare sexuale.

Băieţilor li se schimbă vocea, se măresc testiculele şi penisul, apar ejaculările, musculatura se dezvoltă – mai mult decât la fete, bazinul se formează mai înalt şi mai îngust, umerii sunt mai alergi, devine evident catrilajul cricoid (mărul lui Adam), apoi, mai târziu,  pilozitatea cu dispoziţie caracteristică.

La fete, se dezvoltă uterul şi ovarele încep să funcţioneze, apar şi se dezvoltă sânii, apoi la un interval de timp de aproximativ unul-doi ani se instalează ciclul menstrual. Corpul ia alura feminină, cu bazinul mai larg şi scund faţă de cel masculin, talie subţire, în contrast cu şoldurile, în paralel apărând pilozitatea de tip feminin.

Din punct de vedere al dimensiunii psihologice, adolescenţa se caracterizează printr-o perioadă plină de conflicte interioare, nesiguranţă sau dorinţa de afirmare şi depăşire a unor limite. Apar stări conflictuale cu membrii familiei, cu persoanele cu autoritate (profesori, poliţie, director, etc). Alternează momente de bravadă cu cele de nesiguranţă şi nelinişte, adolescentul ia la modul exagerat personal roic eremarcă despre aspectul său, despre modul lui de comportare.

Probleme precum consecinţele actului sexual, atracţia faţă de sexul opus sau drgaostea neîmpărtăşită, modul de te face remarcat utilizând acte de intimidare, conducerea fără permis sau rezolvarea conflictelor folosind arme albe, sarcina, bolile cu transmitere sexuală, tendinţa de părăsire a studiilor sau fuga de acasă, consumul de alcool, tutun, droguri sau plante etnobotanice sunt subiecte despre care preferă să nu discute cu părinţii sau profesorii. Preferă să se informeze din mediul de şcoală, de pe internet, nu de la persoanele credibile, specialişti, medic sau familie.

Din punct de vedere fizic, adolescenţii pot avea probleme de creştere – prea rapidă în înălţime, cu dureri ale coloanei vertebrale, apariţia de scolioze sau cifoze sau afectarea unor articulaţii – acnee, probleme de dentiţie şi de vedere. În ultimii ani au devenit prezente pe această listă şi obezitatea sau anorexia şi bulimia, sarcina, avortul şi naşterile premature, oboseala şi scăderea capacităţii de învăţare, tuberculoza, bolile cu transmitere sexuală.

O supraveghere atentă din partea familiei, care şi-a propus încă din perioada micii copilării să fie mereu alături de copil, dar mai cu seamă în perioada dificilă a adolescenţei, sfatul unui psiholog, medici, consilierea şcolară şi exemplu propriu pot fi de mare ajutor în depăşirea cu succes a problemelor acestei perioade.
 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.