Addison (boala lui)

Boală ce apare ca urmare a scăderii capacităţii glandelor suprarenale de a produce hormoni, respectiv un deficit de cortizon şi aldosteron. Se mai numeşte şi insuficienţă suprarenaliană cu evoluţie lentă.

Cauza este, mai frecvent, involuţia corticosuprarenalelor- pot fi afectate de acest proces ambele glande. Mai poate fi consecinţa unui proces autoimun sau poate fi legată de un deficit enzimatic al metabolismului acizilor graşi cu lanţ lung.

Primele semne sunt oboseală fizică şi psihică, în special seara. Apoi se pigmentează pielea într-o nuanţă maronie, în regiunile de flexie şi plici, şi în scurt timp, la şi mucoasele. Aceste semne însoţesc de scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), scăderea apoi lipsa poftei de mâncare, tendinţă la hipoglicemie şi poftă pentru sarea de bucătarie.

Pentru a stabili diagnosticul, medicii pot recomanda injectarea de corticotrofină (ACTH) – în cazul bolii lui Addison se evidenţiază absenţa creşterii cortizonului şi aldosteronului. Se mai folosesc dozarea anticorpilor suprarenalieni, consult şi teste endocrine, imagistică a zonei glandelor suprarenale.

Odată confirmat diagnosticul, tratamentul va fi urmat pe tot timpul vieţii, pe cale orală, pentru a preveni o insuficienţă suprarenală acută.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica