Acupunctură

Una din ramurile medicinii tradiţionale chinezeşti care foloseşte principiul de echilibrare a energiilor organismului prin înţepare cu ace în anumite puncte (corespunzătoare unor linii şi hărţi speciale) aflate pe corpului unui pacient, pentru a ameliora sau vindeca anumite boli.

Acupunctura a fost studiată de chinezi încă din antichitate, fundamentele ei bazându-se pe observaţie atentă a celor mai mici semne care astăzi ar intra în cadrul noţiunilor de semiologie. Este o metodă ce poate fi folosită la ora actuală în completarea tratamentelor clasice medicale.

Acupunctura este indicată în majoritatea afecţiunilor ce se tratează prin medicina alopată, dar mai ales în inflamaţii, spasme, contracture, entorse, dureri, alergii.

Reducerea durerii prin acupunctură poate da rezultate în cazul naşterilor sau a tratamentelor dentare, dar nu este eficientă pentru o anestezie necesară unei intervenţii chirurgicale.

Înţeparea cu acele speciale determină eliberarea în sistemul nervos central de endorfine (hormoni cu efecte benefice, important fiind cel analgezic). La rândul ei, durerea periferică produsă de ace duce la o “uitare” a durerii de bază. Este o altă explicaţie a faptului că poporul chinez crede că există un influx vital, ki, cre circula de-a lungul a 24 de meridiane strâns legate între ele pe care care se află puncte importante. Acestea sunt de cinci tipuri:

  • punctele de tonifiere, al căror rol este de a stimula o funcţie deficitară;
  • puncte de dispersie – pot calma o funcţie organică ce manifestă prin exces (hiperfuncţie, hipersecreţie etc.);
  • puncte care reglează, moderează;
  • puncte alarmă – durere punctuală, bruscă, atunci când meridianul pe care se găsesc este dezechilibrat;
  • puncte de trecere – permit scurgerea de energie vitală atunci când se află în exces şi afectează un organ.

Tratamentul presupune înţeparea pielii până la o anumită profunzime cu ace, în puncte speciale. Acul poate fi la temperatura mediului, a corpului pacientului sau mai cald. Unghiul sub care se înfige este diferit în funcţie de efectul dorit, de asemenea, mâna terapeutului poate imprima o mişcare de rotire sau vibraţie. Acele din oţel sau argint – în prealabil sterilizate sau de unică folosinţă – se introduc în piele rapid sau mai lent, se menţin un anumit timp – toate aceste caracteristici sunt determinate şi gândite de terapeut, în mod particularizat, pentru fiecare pacient.

Harta cuprinde 787 de puncte, dar se folosesc numai unele într-o şedinţă, conform unei scheme de tratament bine ştiută şi atent aleasă. Adâncimea de pătrundere a acelor este de câţiva milimetri. Şedinţele de acupunctură durează 15-30 de minute, iar numărul lor se stabileşte în funcţie de stadiul durerii sau afecţiunii.

Un pacient poate risca să i se transmită o infecţie (hepatită, stafilococie, SIDA) datorită nerespectării tehnicii sterilizării sau poate fi rănit în cursul tratamentului datorită neatenţiei medicului sau fricii pacientului. Tratamentul prin acupunctură nu poate ameliora sau vindeca orice boală, de aceea este administrat numai în anumite afecţiuni, nerespectarea acestui principiu putând duce la lipsa de încredere în această terapie, întârzirea în vindecare sau, mai grav, apariţia unor complicaţii în evoluţia afecţiunii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica