Şoc cardiogenic

Insuficienţă circulatorie acută consecutivă unei prăbuşiri funcţionale a pompei cardiace.

Un şoc cardiogenic este de cele mai multe ori cauzat de un infract miocardic întins, partea validă a muşchiului cardiac fiind insuficientă pentru a asigura circulaţia sangvină, chiar atunci când organismul se află în repaus.

Şocul cardiogenic este caracterizat printr-o cădere a presiunii arteriale sistolice, asociată cu o micşorare a debitului cardiac. Se constata o paloare a extremităţilor, transpiraţii, o răcire a pielii, tul­burări ale stării de conştienţă, urine mult reduse cantitativ şi închise la culoare.  Dereglarea funcţiei de pompă a inimii poate antrena o obstrucţie circulatorie în plămâni, ducând la un edem pulmonar.

Tratamentul constă în măsuri de reanimare în unităţi de terapie intensivă, cu utilizarea de substanţe care stimuleză contractilitatea cardiacă (ex. dobutamină). Dispozitive de asistenţă circulatorie, precum contrapulsia prin balonaş intraaortic, pot ameliora parţial diminuarea debitului sangvin sau pot diminua travaliul inimii. Când cauza şocului este un infarct acut de miocard, se caută dizolvarea încă din primele ore a trombozei coro­nare prin tromboliză.

Dacă tratamentele medicamen­toase nu sunt suficiente se practica o angioplastie a arterei coronare în cauză / o transplantare cardiacă de urgenţă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica