Îţi pui singură diagnosticul sau apelezi la sfatul prietenilor? Iată la ce riscuri te expui!

Pentru majoritatea oamenilor, o simplă căutare pe Google, înţelepciunea mamei sau a vecinei sunt suficiente pentru a-şi pune un diagnostic şi pentru a se trata în consecinţă, cu medicamente ori leacuri ce altădată, doar printr-un noroc, au funcţionat. De ce se îngroaşă numărul celor care preferă să îşi pună singuri diagnosticul?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Îţi pui singură diagnosticul sau apelezi la sfatul prietenilor? Iată la ce riscuri te expui!

“Vai, îmi bubuie capul, să iau 2-3 pastile să scap repede de durere!
Strănutul ăsta nu-mi dă pace, iar trebuie să-mi refac stocul de ceaiuri pentru răceală!
Mă doare stomacul înfiorător, cred că am mâncat ceva stricat!
Mă înţeapă-n partea dreaptă, sigur e apendicită, a cam venit vremea să mă operez ”

Îţi sună cunoscut?

Pentru majoritatea oamenilor, o simplă căutare pe Google, înţelepciunea mamei sau a vecinei sunt suficiente pentru a-şi pune un diagnostic şi pentru a se trata în consecinţă, cu medicamente ori leacuri ce altădată, doar printr-un noroc, au funcţionat.

De ce se îngroaşă numărul celor care preferă să îşi pună singuri diagnosticul? Motivele sunt multe: accesul greoi la serviciile medicale (ce nu sunt tocmai la cele mai înalte standarde de multe ori), lipsa banilor, panica generală creată în jurul sistemului de sănătate, comoditatea şi, mai ales, lipsa timpului (să recunoaştem, românul secolului 21 nu mai are răgazul să aştepte ore în şir la cozi).

Însă diversitatea informaţiilor, simptomele care sunt comune mai multor boli şi tratamentul incorect ne pot induce în eroare şi ne pot complica sau agrava starea de sănătate.
Nimeni însă nu aduce în discuţie banala consultaţie la medicul specialist, care, printr-o simplă evaluare, ne poate oferi atât diagnosticul corect cât şi cea mai eficientă  variantă de tratament.

Care sunt riscurile auto-diagnosticării?

Strănutul frecvent, lăcrimarea ochilor şi respiraţia îngreunată – sunt simptome frecvente ale…? Te gândeşti că e vorba de o alergie şi dai fuga la farmacie pentru a cumpăra ce ai citit tu pe net că funcţionează? Ei bine, opreşte-te pentru că este o alegere greşită!  Da, într-adevăr, ar putea fi o alergie, însă tratamentul care la unii funcţionează  la alţii poate da complicaţii.

Amânarea vizitei la medic, deşi simptome precum vederea înceţoşată, creşterea poftei de mâncare, setea excesivă te pun pe gânduri, poate duce la agravarea bolii de care suferi.

De asemenea, durerile frecvente de cap, oboseala şi ameţeala pot fi puse în seama unei săptămâni agitate la locul de muncă, iar tratarea acestora cu simple analgezice sau cu odihnă la pat pot crea falsa iluzie că totul este în regulă. Dacă astfel de simptome sunt resimţite pe termen lung există un risc crescut de accident vascular cerebral sau chiar infarct.

Şi banalele răceli tratate cu ceaiuri băbeşti se pot dovedi de neînvins, tocmai pentru că fiecare om este unic şi reacţionează diferit.  Infecţiile respiratorii netratate pot duce foarte uşor la apariţia pneumoniei, o afecţiune severă a plămânilor care trebuie tratată încă de la primele simtome (febră, tuse, frisoane, dureri musculare şi de cap, lipsa poftei de mâncare etc.).

În consecinţă, paza bună trece primejdia rea. Mergi la medic pentru un consult de specialitate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vara asta sunt în mişcare tot timpul!
Vara asta sunt în mişcare tot timpul!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân