Stresul afectează dinţii şi gingiile. Iată cum!

În prezent, agitaţia şi stresul reprezintă o preocupare comună pentru majoritatea dintre noi. Din cauza situaţiilor neaşteptate care se întâmplă tot mai des, a face faţă stresului este dificil şi astfel ne facem rău fără să ne dăm seama. Un anumit nivel de stres poate fi pozitiv, deoarece te poate face să te simţi mai plin de energie. Însă, stresul devine o stare de spirit negativă, atunci când va confruntaţi cu provocări sau dificultăţi în mod continuu fără nici un fel de pauze sau momente de relaxare.
  • Publicat:
Stresul afectează dinţii şi gingiile. Iată cum!

În prezent, agitaţia şi stresul reprezintă o preocupare comună pentru majoritatea dintre noi. Din cauza situaţiilor neaşteptate care se întâmplă tot mai des, a face faţă stresului este dificil şi astfel ne facem rău fără să ne dăm seama. Un anumit nivel de stres poate fi pozitiv, deoarece te poate face să te simţi mai plin de energie. Însă, stresul devine o stare de spirit negativă, atunci când va confruntaţi cu provocări sau dificultăţi în mod continuu fără nici un fel de pauze sau momente de relaxare.

Problema legată de stres este larg răspândită în întreaga lume. Numită şi boala secolului, stresul este un factor care contribuie la apariţia multor afecţiuni şi probleme de sănătate care dereglează funcţionarea normală a organismului şi provoacă efecte negative la nivelul întregului nostru corp, inclusiv al dinţilor şi gingiilor.

Cercetătorii au descoperit mai multe legături între stres şi problemele de sănătate orală, pe care ni le detaliază dr. Andra Custură, medic stomatolog. Iată cum afectează stresul sănătatea orală!


Măcinarea dinţilor prin scrâşnire
Scrâşnitul dinţilor este cunoscut sub denumirea de specialitate de bruxism. Este dificil să vă daţi seama dacă suferiţi de această problemă, din moment ce măcinarea şi încleştarea dinţilor se manifestă de obicei pe timp de noapte în timp ce dormiţi.
„Dacă observaţi că vârfurile dinţilor sunt mai plate decât înainte sau în cazul în care dintii devin extrem de sensibili, s-ar putea să aveţi bruxism. O durere a maxilarului este un alt simptom care sugerează că vă măcinaţi dinţii în somn. Din nefericire, acest obicei nesănătos apare în cazul persoanelor foarte stresate, care nu au un somn liniştit”, afirma dr. Andra Custură.

Infecţia gingivală
Stresul poate creşte şansele de apariţie a afecţiunilor gingivale. Această problemă începe de la stadiul de gingivita şi progresează la o formă mai severă, periodontita, dacă este lăsată netratată. Simptomele bolii gingivale includ gingii roşii, umflate, care sângerează uşor. În cazul periodontitei, gingiile se lasa departe de dinţi, creând buzunare, care sunt locul propice pentru infecţiile de la nivelul rădăcinii dinţilor. O bună igiena orală poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.

TMD şi TMJ
TMD este prescurtarea pentru „tulburări temporomandibulare”, care iau forma unor tulburări diferite, afectând muşchii şi articulaţiile maxilarului şi ale gâtului. TMJ înseamnă „articulaţii temporomandibulare” şi se referă la o condiţie care este exclusivă pentru articulaţia care face legătura între maxilarul inferior şi restul craniului. Dacă va confruntaţi cu muşchii maxilarului inflamaţi este posibil să suferiţi de TMD sau TMJ. S-ar putea să simţiţi, de asemenea, dureri severe sau probleme cu mişcarea maxilarului în sus şi în jos. Această problemă poate să apară din cauza bruxismului, o problemă cauzată de stresul continuu.

Gura uscată
Gura uscată apare atunci când glandele salivare nu produc suficientă saliva pentru a umezi în mod adecvat interiorul gurii. Stresul poate fi motivul gurii uscate, fie din cauza stării induse, fie din cauza medicamentelor antidepresive. Gura uscată poate creşte riscul apariţiei cariilor şi face mestecatul şi înghiţitul inconfortabile.

„Consumul de lichide permanent şi folosirea unei ape de gură special concepută pot ajuta la ameliorarea gurii uscate, dar este important să se elimine cauza principală a gurii uscate, fie că este vorba de stres, medicaţie  sau o altă problemă de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat”, spune dr. Andra Custură.

Aftele bucale
Aftele, altfel cunoscute sub numele de ulcere bucale, sunt pur şi simplu răni dureroase aflate în interiorul gurii. Dacă igiena dentară zilnică este prea dură sau dacă obişnuiţi să vă muscaţi obrajii şi limba din cauza stresului, este posibil să apara această infecţie sub formă de puncte roşiatice. Cercetările arată că, atunci când suntem stresaţi, obişnuim să ne muşcăm buzele şi interiorul gurii, ceea ce este un obicei periculos pentru sănătatea orală.

Tratament şi prevenire
În primul rând, cel mai important lucru este să căutaţi modalităţi de a atenua stresul. Poate fi necesar să se adapteze programul său să se îmbine momentele de stres cu cele de relaxare. De asemenea, puteţi utiliza tehnici de reducere a stresului pentru a cultiva o perspectivă calmă. Medicul specialist ar trebui să fie în măsură să vă ofere câteva sfaturi cu privire la modul în care puteţi face faţă acestor situaţii care vă pun în pericol sănătate generală şi, mai ales, pe cea orală.

Cum să faceţi faţă stresului?
-Găsiţi tehnici de relaxare pentru a ajuta la gestionarea stresului
-Ţineţi cont de igiena orală la domiciliu
-Vizitaţi medicul dentist pentru controale periodice şi curăţări profesionale
-Rămâneţi activi, exerciţiul poate ajuta la eliminarea stresului
-Odihniţi-vă cum trebuie
-Adoptaţi o dietă sănătoasă şi echilibrată

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”